shareit

Какво има от обратната страна на Земята?

| от Радослав Тодоров |

Масово се шири заблуждението, че ако тръгнете да копаете право надолу от Европа или от САЩ ще излезнете надолу с главата през Австралия според някои, или даже и през Китай според други, макар че той въобще не е в Южното полукълбо.

Положението всъщност е доста по-скучно отколкото повечето хора си го представят. Сушата представлява едва 29% от площта на планетата и е така разположена, че Стария свят (Европа, Азия, Африка) се пада общо взето от другата страна на безбрежния Пасифик, а Новия свят (Америките) – от другата страна на Индийския океан.

1

Тъмно оранжевите площи на картата са единствените, които се засичат със суша и от обратната страна на земята. От Европа единствено Испания се засича с Нова Зеландия и Френската ривиера – с архипелага Чатъм (отново владение на Нова Зеландия), всички останали места излизат под водата от обратната страна.

Ако от България тръгнете да копаете право на долу ще излезнете в най-пустия район от планетата – Южния Пасифик, по-близо до Нова Зеландия отколкото до Патагония и Антарктида, но пак отчайващо далече и на хиляди километри от каквато и да е суша.

Основните места, лежащи на една ос в радиус до 200 километра са:
Антиподовите о-ви (Нова Зеландия), които „излизат” на Ла Манша
Окланд (Нова Зеландия) – Севиля (Испания)
Сантиаго де Чили – Сиан (Китай)
Асунсион (Парагвай) – Тайбей (Тайван)
остров Хавай – делтата на река Окаванго
Ламар (Колорадо) – остров Амстердам (Франция)
остров Питкеърн (Френски) – Доха (Катар)
Богота (Колумбия) – Джакарта (Индонезия)

3

Като климат повечето антиподи са сравнително подобни. Например от Пърт (Австралия) от топли субтропични води ще се озовете отново в такива край Бермудските острови или от ветровитите степи на Монголия в тези на Патагония. Но пък ако от пустинята около Тимбукту се озовете в тропическите води на Фиджи би била шокираща промяна на ландшафта.

Тук Русия както обикновено отново е рекордьор. Тя се явява единствената страна в света владееща антиподови територии – антиподът на тяхната антарктическа станция Белингсхаузен се пада някъде в района на Якутск (Сибир). И отново братушките са и най-отчайващи – ако да кажем тръгнете да бягате от ГУЛАГ (архипелаг от концлагери пръснат из Сибир по времето на СССР) копаейки право надолу, ще се озовете на още по- неприветливо място – насред Антарктида!

4

 
 
Коментарите са изключени