shareit

Какво е „развод за сън“?

| от chr.bg |

За много хора е трудно да се наспят добре дори когато са сами в леглото, но половинката, която хърка или дърпа завивките, превръща тази цел в нещо непостижимо. Макар и това да не изчерпва проблемите между чаршафите, „разводът за сън“ може да е решение за спасяването на връзката.

Изследване от 2010 г. на Националната фондация по съня установи, че почти четвърт от американците са направили т. нар. „развод за сън“ – самостоятелна спалня.

Нова анкета сред 3000 човека обаче показа, че още повече биха искали да имат такава възможност, но мнозина се притесняват да повдигнат въпроса. Според нея 31 процента биха предпочели да спят отделно от половинката си. 10 процента пък са посочили като причина за край на предишна връзка проблеми със съня. Мъжете по-често от жените искат собствено пространство за сън – 40 процента срещу 38 процента.

Дори и разделянето в отделни сватби да е било общо решение обаче, 41,4 процента от анкетираните са казали, че премълчават това пред приятелите и роднините си.

Тъй като не всички могат да си позволят отделни спални, здравните власти дават препоръки за по-здрав сън. Сред тях са да си лягаме по едно и също време, да четем книга, да изключим телевизора. Най-сигурният начин е да си създадем навици и да се придържаме към тях.

 
 
Коментарите са изключени