shareit

Какво да правите през седмицата в София

| от chronicle.bg |

Август не е време за море. Всички са изпълзели по плажовете, където вече медузи превземат брега с нови сили, вълните стават по-големи, времето – по-опасно, а жегата – нетърпима.

Повтаряте си тези думи като мантра, която да ви накара да забравите, че ще успеете да се докопате до отпуск чак през септември, а колегите ви вече изпълват офиса с тен и спомени за гръцки плажове.

Истината е, че София през август далеч не е толкова лоша. Можете да видите целия град някак по-спокоен, сякаш сам успява да диша по-леко, а една разходка по улиците следобедно или вечер след 8, подсказва, че градът е станал по-празен. Това обаче не означава, че няма какво да се прави в София през август. Точно обратното. Градът е голям и забавления дебнат отвсякъде.

Ако се чудите с какво да запълните времето си през идната седмица, предлагаме ви някои идеи, които самите ние планираме да проверим.

7 август, неделя

Тази година фестивалът „София диша“ съдържа по 5 тематични зони. Ако се чудите какво да правите днес, разходете се до ул. „Иван Денкоглу“. Сред всички планирани за деня събития, работилници и пърформънси, препоръчваме да се насладите на ателието по рисуване с Ромина Беневенти и Яна Якова. За Ромина вече сме писали във връзка с прекрасните й илюстрации към книгите за деца на Петя Кокудева. Между 17.30 и 19.00 ч. можете да се запознаете с нея, ако не – то между 16.00 ч. и 22.00 ч. ви очаква програма с късометражни филми.

sd-2016-trailer-375x195

8 август, понеделник

Понеделниците са тежки, особено през лятото. Може да използвате обаче този, за да отидете на кино. Ако все още не сте били в културния център G8, то това е чудесен повод. В понеделник там може да гледате „Утре сме на друго място“ от програмата „Кино за пътешественици“. Филмът разказва за Даниел – наивен мечтател с налудничави хрумвания. Тръгва да обикаля света с мотор и живее от парите, които успява да изкара по пътя. Накрая открива нещо, което не е търсил. Какво – можете да разберете, ако бъдете в G8 в 19.30 ч.

9 август, вторник

Вторник е време за концерт. Kultur Shock се завръщат в България. Сиатълската група, която почита балканските ритми, ще изнесе специален концерт в „Маймунарника“ в Борисовата градина. Шоуто е част от турнето, с което групата отбелязва 20 години на сцената. Билетите са на цени между 25 и 35 лева в зависимост от датата на закупуването им. Концертът е обявен за 20.00 ч.

10 август, сряда

Това със сигурност е нестандартно предложение за средата на седмицата, но после ще ни благодарите. Лятото е подходящо време, в което можете да опознаете София такава, каквато не я виждате през годината. Дайте си един ден за обиколка из някои от софийските забележителности, на които не сте обръщали внимание досега. Музеят за историята на София се намира в старата баня на т. нар. площад „Бански“. Ако не сте посещавали некропола на античния град Сердика под базиликата „Света София“, обмислете такава разходка.

11 август, четвъртък

Не знам дали сте забелязали, но София си има нов парк – „Възраждане“. Намира се до мола на бул. „Ал. Стамболийски“ и има условия за тичане, за забавление, за срещи с приятели. В парка има интересен фонтан директно върху настилката, затова предвид топлото време е обичайна гледката на децата и родители, които скачат сред струите вода и си измислят летни игри. Ако имате желание да спортувате, съвсем наблизо се намира и новата площадка за стрийт фитнес в парк „Свети Никола“.

12 август, петък

Ако в петък сте в София и не планирате обиколки из страната и чужбина, но не ви се стои и в задушния град, то Витоша предлага нестандартна възможност за кино. Блок Кино е фестивал, чрез който можете да гледате филми под открито небе. Той се провежда в няколко панела, а този за игрално кино завършва на 12 август именно на Витоша, където на хижа „Планинарска песен“ можете да гледате филма „Урок“ и да се насладите на късометражен кино маратон. Това е и най-доброто време, в което да наблюдавате дъжд от Персеиди.

13 август, събота

Събота е време за активна почивка, пътувания и разходки. Неочакваното ни предложение е да ви пратим в Перник. Ако се чудите защо – там има невероятен минен музей, който си заслужава да посетите. Той ви вкарва под земята за кратко, за да разберете тайните на миньорската професия и да проследите развитието й. Дотам се стига лесно и с влак за по-малко от час. Ако случайно сте готови да се разходите малко по-далеч, то в Банско ще бъде последната вечер от Международния джаз фестивал, където можете да чуете бенда на невероятната Джос Стоун.

 
 
Коментарите са изключени