Какъв вкус има бира на 100 години

| от chronicle.bg, по БТА |

Чешки учени анализираха светла бира на 100 години, открита при ремонт на пивоварна, и успяха да опишат оригиналните характеристики.

Тази бира е била много добре запазена и учените дори са я опитали. Вкусът й освен плодов е бил и кисел, и „фекален“. Той обаче бил съвсем приемлив.

„Беше лека, мътна, с интензивен послевкус на сяра и фекалии“ – пишат учените.

Химическият анализ е разкрил оригиналния състав, съдържанието на алкохола, цвета, общата киселинност. Учените от института по пивоварство в Прага са използвали метода високоефективната течна хроматография, както и други техники. Те са направили и ДНК анализ, за да идентифицират евентуални налични организми.

Старата бира съдържа повече алкохол и не е толкова горчива, колкото сегашната. Тя има и повече желязо, мед, манган и цинк. Произведена е от пивоварната в Залиниче, където е съхранявана в голям студен склад. Бутилките са от тъмно стъкло.

 
 
Коментарите са изключени за Какъв вкус има бира на 100 години