shareit

Как „Шарли Ебдо“ ядоса Русия

| от chronicle.bg |
Русия критикува остро последни карикатури на френския сатиричен вестник „Щарли Ебдо“. Тяхна тема е катастрофата с руския пътнически самолет в Египет. Изданието отразява с две рисунки трагедията, за която се появиха противоречиви информации.
Говорителят на руския президент Владимир Путин – Дмитрий Песков определи карикатурите като „кощунство, нямащо нищо общо с демокрацията.
Двете карикатури са на последната страница на броя. там се публикуват карикатурите, които не са били избрани за първа страница от редакторския екип.
На първата черно-бяла карикатура се вижда брадат човек, нарамил автомат. Лицето му изразява уплаха, а той се е хванал за главата. Върху него падат отломки от самолет и фигура на пътник.
Текстът гласи: „Ислямска държава“: Русия започва по-интензивни бомбардировки“.Втората карикатура, която е цветна, е озаглавена „Опасността от руските нискотарифни авиокомпании. На жълт фон е нарисуван голям човешки череп, бял на цвят, с живи очи. Сложени са му тъмни слънчеви очила, счупени така, че едното око се вижда. На заден план има части от човешки тела, локва кръв – всичко това на фона на останки от разбил се горящ самолет. „Трябваше да летя с авиокомпанията „Ер Кокаин“, казва черепът. Втората карикатура е препратка към наркоскандала във Франция от миналата седмица, когато френски пилоти, които бяха арестувани в Доминиканска република през 2013 година, избягаха обратно във Франция. Те бяха обвинени в контрабанда на кокаин. В скандала бе замесено и името на бившия президент Никола Саркози.
Песков уточни, че Русия няма да иска обяснения от Париж за рисунките, публикувани в сряда.“Шарли ебдо“ е неофициално издание, напомни той. Председателят на външнополитическата комисия Алексей Пушков обвини западните медии в русофобия. . Целият свят съчувства днес на Русия, а „Шарли ебдо“ изповядва гнусното право на кощунство“, пише той в Туитър.
 
 
Коментарите са изключени