shareit

Как се умира от „какво ще кажат хората“

| от chronicle.bg |

Преди две седмици пакистанската звезда Кандил Балоч беше убита от брат си заради разкрепостеното й поведение. Известна като пакистанската Ким Кардашиян, Балоч всъщност беше носител на новото, провокатор, който прави революция в едно строго патриархално общество, в което жената има своето определено място и то не е по изрязани дрехи пред камерата.

Сред по-известните действия на Балоч е предложението да направи стриптийз на пакистанския отбор по крикет, да облече червена рокля с деколте за Св. Валентин и да си направи селфи с известен ислямски духовник, заради който акт той беше порицан от държавното религиозно министерство.

Оказва се, че повод за убийството на Кандил са подигравки на приятелите на брат й, свързани с поведението й. Майката на Балоч – Анвар Вай, разказва, че приятелите на сина й го тормозели, обяснявайки как с поведението си Кандил позори семейството му.

Кандил е дете от много бедно семейство, което живее в тристайна къща с кал по пода. Те са разчитали финансово на Балоч и не знаят как ще се справят без нея. Освен родителите си, Кандил е издържала финансово и други роднини.

“Тя беше прекрасна дъщеря. Тя се грижеше за нас много повече, отколкото синовете ни, включително и финансово“, казва майката. Балоч е говорела с родителите си всеки ден по няколко пъти, а когато не може да говори, ги е предупреждавала, че работи.

Преди седмица пакистанският министър на правосъдието обяви, че в парламента ще влезе закон, който цели да се справи с т.нар. „убийства на честта“ и да повиши присъдите за изнасилване, след като натискът за промени нараства. Този тип престъпления отнемат живота на около 1 000 души годишно.

При т. нар. „убийства на честта“ жертвата, най-често жена, е убита от роднина. Убиецът обикновено излиза на свобода, защото има право да поиска прошка от друг член на семейството.

 
 
Коментарите са изключени