shareit

Как да предпазите информацията си онлайн

| от chronicle.bg |

От американската компания Yahoo информираха потребителите си за нова хакерска атака, при която са изтекли данните на над милиард профила. По този повод сайтът на в. „Гардиън“ предлага 8 важни правила, които да спазвате, ако искате да предпазите информацията си онлайн.

1. Използвайте уникални пароли за всичките си профили
Спрете да се заблуждавате, че използването на една и съща парола за различни профили няма значение, защото вашата схема е непробиваема и никой не може да разкрие паролата ви. Всеки профил с парола има нужда от уникална парола, която да не споделяте с никого. Причината е в следното – когато сървър бъде хакнат, цялата информация се излива в пространството и е публична. Хората биват мамени онлайн, карани по сенчести начини да споделят паролата си в копия на сайтове, в които мислят, че влизат. Затова е по-добре паролите ви да са различни, за да минимизирате щетите.

2. Използвайте мениджър за паролите си
Има такива – например LastPass, който е безплатен, или 1Password, който е срещу 2.99 долара на месец. Те съхраняват паролите ви и подсигуряват пароли на случаен принцип, които да бъдат по-сигурни. Защо ви е нужно това? Ако можете да запаметите паролите си, почти сигурно е, че те не са добри. Password manager на пръв поглед е като да сложите всичко ценно на едно място, но гарантира сигурност на паролите ви и памет за тях.

3. Използвайте пароли на случаен принцип
Ако се сдобиете с Password manager, ще може да се сдобиете с колкото пароли на случаен принцип ви трябват. Дори и да си мислите, че успявате да създадете невероятни пароли, опитайте да потърсите tbontbtitq в Google и ще разберете, че системата ви никак не е толкова добра.

4. Навсякъде, където е възможно, използвайте двустепенна система на защита.
Много сайтове като facebook, Google, Twitter, Tumbler и т.н. позволяват да активирате двустепенна проверка на самоличността си. Освен парола, вие трябва и по друг начин да докажете, че това сте вие. Така до голяма степен възпрепятствате на трета страна да ползва профила ви, дори и да е успяла да се добере до паролата ви.

5. Ъпдейтвайте си софтуера
Повечето софтуери имат фукция за автоматично обновяване. Ползвайте я. Повечето хакерски атаки се дължат на слабост на даден софтуер, която е известна и поправена отдавна. Но ако не сте обновили софтуера си, сте изложени на опасност.

6. Използвайте 6-цифрен пин код на телефона си и го настройте да се самоизтрива, ако грешна парола бъде въведена твърде много пъти.
Така, ако телефонът ви бъде откраднат, докато е заключен, може да се предпазите от кражба на лична информация и дори – на идентичност.

7. Пълно дисково криптиране
Ако се чудите какъв е рискът от кражба на идентичността, когато ви откраднат телефона, опитайте да си представите какво става, когато ви задигнат компютъра.

8. Ползвайте външен хард диск
Всичко на компютъра ви трябва да бъде съхранявано на физически отделно устройство, ваша собственост. В идеалния случай там трябва да бъде и информацията от телефона ви. Така дори и да изгубите всичко, ще има как да го възстановите. Опасност крият всякакви вируси, физически кражби и бедствия. Външният диск ще ви гарантира съхранение на информацията.

 
 
Коментарите са изключени