shareit

Как да надебелеем здравословно по Кеворк Асланян

| от |

Докато целият свят се чуди как да се пребори с ненужните килограми, Константин се чуди как да напълнее. Причината е, че живее в свят, в който гравитацията не важи, ако тежиш под 120 килограма, а той тежи под 60. Това е героят на Ованес Торосян от късометражния филм на Кеворк Асланян „Как да надебелеем здравословно“.

Филмът е първата продукция, на която Кеворк е режисьор. Досега той беше познат предимно като монтажист, работил по някои от най-известните нови български филми – „Дзифт“(2008), “Стъпки в пясъка”(2009), “Подслон”(2010).

И ако мнозина твърдят, че в България не можеш да успееш, то според Кеворк така мислят само хората, които не опитват.

От „Водоснабдяване и канализация“ към „Монтаж“

кеворк асланян; Снимка: Николета Петкова
Снимка: Николета Петкова

Кеворк Асланян е завършил „Филмов и телевизионен монтаж“ в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов”. Преди това обаче, като син на инженери, учи ВиК в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Още през първия семестър разбира, че не там му е мястото. Шегува се, че през това време вярвал, че е добър музикант, свирел на китара, бил сценичен работник в театър „199“, а изпитите си взимал трудно. Някъде тогава осъзнал, че иска да се занимава със звук.

Твърди, че работата му в театъра не е повлияла на избора му да се откаже от УАСГ. Въпреки това е запомнил кратък разговор с режисьора Крикор Азарян, който веднъж, докато Кеворк решавал задачи за университета, го попитал: „Кево, какво правиш бе?“. „Решавам тук едни задачи, нищо не разбирам, не знам какво да правя!“, отговорил Кеворк, а Азарян го попитал: „Защо се занимаваш с глупости?“.

Изтегля си документите от УАСГ, а родителите му го запознават със семеен приятел – монтажист, който го насочва към идеята да учи монтаж. Влиза в НАТФИЗ предпоследен в списъка.

„В момента, в който започна първият учебен ден, се почувствах много на място, защото бях с хора, с които се разбираме“, казва Кеворк.

И очевидно наистина е попаднал на своето място, защото още като второкурсник, получава предложение да работи по филма на Явор Гърдев „Дзифт“. Изведнъж се оказва монтажист на продукцията, превърнала се в една от емблемите на новото българско кино. Впоследствие се впуска в усилена работа по телевизионни сериали, музикални клипове, късометражни и пълнометражни филми, сред които се отличават още “Стъпки в пясъка”(2009) и “Подслон”(2010). Това обаче не е достатъчно.

дзифт

„През 2009-2010 година имах страшно много работа, занимавах се със сериалите, които започваха в България, с реклами, с игрални филми… Имах много работа. Покрай нея се сблъсках с много хора, които казват „това не може да стане“, с много негативизъм. Стигнах до момент, в който не виждах какво мога и какво бих искал да направя повече. Това е глупост, която може да си мисли само един глупав човек на 20 години“, казва Кеворк.

Тогава решава да кандидатства режисура и да пробва да се изразява по начин, различен от монтажа. Заминава за Лондон, където прекарва около година, учейки в London Film Academy. Усеща обаче, че Великобритания не е за него – сивотата, дъждът и храна никак не му допадат. В крайна сметка се връща в България година по-късно с ясна идея какво иска да прави.

„България е едно невероятно място, на което човек да живее. Много малко хора го осъзнават“, казва той.

Как да надебелеем здравословно

1

Докато е в Англия, на Кеворк му хрумва идеята за любовен филм, в който герои са много слабо момче и пълно момиче. По това време прочита „Фарс или никога вече самота“ на Кърт Вонегът, където присъства гравитацията като елемент – тя става или много силна, или много слаба. Свързва идеята си за филм с тази, че ако не тежиш определени килограми, просто изчезваш.

„А нашият човек няма шанс“, казва Кеворк за героя на Ованес Торосян – Константин.

Записва идеята за филма си в обем от страница и половина и се свързва със сценариста Георги Мерджанов. Двамата създават сценария. За „Как да надебелеем здравословно” успява да намери правилните хора и всичко се случва лесно. Филмът е финансиран чрез Националния филмов център.

Ованес Торосян е в главата на Кеворк и Георги Мерджанов, когато създават героя на Константин – просто защото няма друг толкова кльощав актьор в България. По-трудно е било намирането на Петьо Цеков за ролята на бащата на Константин. Първоначално Кеворк си казва: „Абе не е той“. Продуцентът Тома Вашаров обаче настоява, че това е подходящият актьор и го води от Видин за пробни снимки с Ованес. Двамата си пасват. „Като си тръгваше от кастинга, каза: Аз съм твоят човек“ и си тръгна“, разказва Кеворк. И наистина това е.

Филмът е заснет в Ботунец. Докато текат снимките, към екипа се приближава човек и пита какво правят. Кеворк му отговаря, че снимат филм – „Как да надебелеем здравословно“.

„Той ме погледна, изсмя се и каза: „Е па с едене!“ Принципно е прав“, разказва Кеворк.

кеворк асланян; Снимка: Николета Петкова
Снимка: Николета Петкова

След над година живот и близо 50 фестивала зад гърба си, филмът получава своята онлайн премиера в един от най-големите канали в света – Nowness.

Сега Кеворк работи по проекти в продуцентската фирма Pink Sheep Think, която е създал заедно с режисьора Розалия Димитрова. Има идея за късометражна стопмоушън анимация с кукли, която разисква темата за Бог. За да се случи обаче, е необходимо да намери продуцент, който иска да се занимава със стопмоушън, защото това е дълга, скъпа и тежка работа. Едва ли обаче ще се откаже – все пак от опит знае, че в България не успява само този, който не опитва.

NOWNESS Shorts: Getting Fat in a Healthy Way from NOWNESS on Vimeo.

 
 
Коментарите са изключени