shareit

Как Боно от U2 се оказа „Жена на годината“

| от chronicle.bg, по BBC |

Списание Glamour стана обект на редицакритики, включвайки името на фронтмена на U2 Боно в годишния си списък „Жена на годината“. Списанието уточнява, че той е първият мъж, чието име фигурира в списъка заради кампаниите му за правата на жените. Боно заяви, че е „сигурен, че не го заслужава“, но битката за равенството на половете не може да бъде спечелена, „докато мъжете не започнат да я водят наравно с жените“. В списъка фигурират имената на певицата Гуен Стефани, актрисата Зендая и олимпийската гимнастичка Симон Байлс.

Боно каза, че е „благодарен“ за оказаната му чест и според него мъжете са „до голяма степен отговорни за проблема, затова ние трябва да бъдем включени в решенията“.

В социалните медии обаче решението на списанието да включи музиканта бяха силно критикувани. Glamour беше обвинявано, че подкопава целия смисъл на наградата. „Боно беше обявен от Glamour за жена на годината. Да бъдем честни, сред само 3.7 милиарда жени, сигурно е било трудно да се намери някоя, която си заслужава“, написа потребителка в Twitter.

Главният редактор на изданието Сидни Лейв обясни, че от години е обсъждано включването на мъж в класацията, но винаги са се отказвали. Според нея обаче вече е започнало да изглежда сякаш това е остаряла гледна точка към въпроса.

„Има толкова много мъже, които наистина правят чудесни неща за жените днес. Някои мъже го разбират и Боно е един от тях“, каза тя. Отличието за Боно дойде след кампанията му със слоган „Бедността е сексистка“.

 
 
Коментарите са изключени