shareit

Извънредно положение във Венецуела

| от chronicle.bg |

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви 60-дневно извънредно положение в страната заради „опитите за преврат, организирани от страните от ОПЕК и САЩ“.

Досега извънредното положение действаше в няколко щата на Венецуела в близост до колумбийската граница. Конституционните правила в тези области бяха суспендирани с изключение на текстовете, гарантиращи защита на човешките права.

AFP цитира служители на американското разузнаване, които изразяват нарастваща тревога за потенциалния икономически и политически срив във Венецуела, като прогнозират, че Мадуро няма да довърши мандата си.

Опозицията в страната се опитва да свали президента от власт заради влошаващата се криза с дефицит на храни и лекарства, режим на тока и неконтролируема инфлация.

Мадуро, който е бивш лидер на синдикатите в страната, обаче обвинява САЩ в подготовка на задкулисен преврат. Той дава за пример отстраняването от власт на бразилския президент Дилма Русеф.

В телевизионно обръщение към нацията в петък вечер Мадуро заяви, че „Вашингтон активира мерки по искане на фашистката десница във Венецуела и превратът в Бразилия е пример за това“.

Управляващата Социалистическа партия на Венецуела беше сред основните съюзници на Работническата партия на Русеф, а изолацията на Мадуро в Латинска Америка се задълбочи след отстраняване на бразилския президент за 6 месеца.

 
 
Коментарите са изключени