Изследователи идентифицираха микробни общности в сиренето

| от |

Извършеното от екипа на Рейчъл Дътън от Харвардския университет ново лабораторно изследване върху сиренето или по-скоро върху бактериите и плесените в сиренето е опит да се разбере по-добре как се формират микробни общности, съобщи Сайънс дейли.

blue-cheese-orehi

След като изследвала 137 вида сирене в 10 държави, Дътън идентифицирала три основни вида микробни общности в него. Товаоткрива перспективи за използване на всяка от тях като модел наобщност, за да се изследва дали и как различни микроби и плесени се съревновават или сътрудничат помежду си, за да формират общности, както и кои молекули и какви механизми са замесени в този процес. „Често използваме модели на организми, като например E. coli и C. elegans, защото ни дават възможност да опознаем основни биологични механизми – заяви изследователката. – Целта на това изследване бе да се идентифицира нещо като модел на организъм, но за микробни общности. Нещо, което можем да отнесем в лабораторията, да му направим копие и да го манипулираме. Предизвикателството при изследването на подобни общности е свързано с това, че са открити в човешкото тяло или почвата, т.е. в среда, на която е трудно да се направи копие. Сиренето обаче изглежда осигурява възможност да опознаем степента на привикване на микробните общности, така че решихме, че ще можем да възпроизведем тази среда в лабораторията.“

За да разберат кой модел на общност е най-подходящ, Дътън и колегите й си поставили за цел да идентифицират десетки микробни общности, събирайки проби от горния слой на десетки видове сирене в целия свят. Изследователите установили, че въпреки многообразието на пробите може да се направи разграничаване между тях въз основа на три основни вида микробни общности.“Впечатляващо е, че ако произвеждате един и същ вид сирене във Франция и Върмонт, съдържащите се в него микробни общности на двете места ще са сходни“, отбеляза Дътън.

Резултатите от изследването са публикувани в Cell.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Изследователи идентифицираха микробни общности в сиренето