Изригването на вулкана Синабунг (снимки)

| от |


Най-високият на индонезийския остров Суматра вулкан Синабунг отново изригна миналата неделя като изхвърляи 6,4 км. стълб от пепел и дим. Вижте как за няколко секунди вулканът освободи напрежението.

Властите са евакуираха жителите на четирите села по склоновете на вулкана и са определили забранена за достъп трикилометрова зона в радиус от кратера му. Предишното изригване на вулкана е отпреди по-малко от месец.

 
 

„Пътувай, пътувай, пътувай“: житейските уроци на Антъни Бурдейн

| от chronicle.bg |

Антъни Бурдейн е (далеч сме от времето, когато ще говорим за него в минало време) от хората вдъхновители. Но не от онези с надъхващите цитати и много приказки, а от истинските вдъхновители. Тези, които заразяват с действията си. Говори много, но никога празни приказки. Говори винаги на висока за мнозина на негово място цена. Затова и в едно интервю се определя като „предател на професията“.

Преди да стигне до световната слава на кулинарията и пътешествията, авторът и телевизионен водещ Антъни Бурдейн, прекарва десетилетия, в които работи по 13 часа на ден в най-добрите кухни на Ню Йорк. Бил е мияч, рязал е продукти за шефовете и су-шеф. Става известен през 1999 г., когато публикува статия в „The New Yorker“, в която разкрива истината зад вратите на най-„добрите“ професионални кухни в Ню Йорк. Така се сдобива с договор за мемоари и живот под светлината на прожекторите.

Бурдейн умее да дава съвети, да предава занаята си и не се страхува да извади мръсните престилки на световната кулинария, докато на масите клиентите в блажено невежество ядат супа или режат пържола.

Антъни Бурдейн днес трябваше да навърши 62 години. В началото го нарекохме вдъхновител… ето част от житейските уроци, с които този голям мъж заразяваше своята аудитория през екрана и книгата.

Вторник е най-добрият ден за морска храна. Рискувайте в понеделник.

„По принцип, добрите неща идват винаги във вторник – морската храна е прясна, приготвената храна е много, а готвачът (предполага се) е в настроение след почивния си ден. (повечето готвачи не работят в понеделник)“ пише Бурдейн в статията от 1999 г. в „The New Yorker“ , озаглавена „Не яж преди да прочетеш това“

anthony-bourdain-laos-dinner-couple-TONYLAOS0517

Пази се от добре изпечената пържола

Отново в същата статия Бурдейн разказва за старата практика в много кухни, позната като „запази за добре изпечено“. „Когато готвачът намери някое недобре изглеждащо парче месо – жилаво, или с непремахната тъкан или малко старо, го мята във въздуха и пита шефа, какво да прави с него. Той си мисли, че филистимецът, който поръчва храната си добре изпечена няма да забележи разликата.“

Обичай яйцето

„Яйцето прави всичко по-добро.“

„Начинът, по който правиш омлет разкрива характера ти.“

Цени месото

„Месото прави обществото, в много отношения „държи материята“ по начини, които намирам за очарователни и интересни. Перфектното ястие, или най-добрите ястия, се появяват в ситуация, която често има много малко общо със самите съставки.“

anthony-bourdain-eating-river-laos-TONYLAOS0517

Пътувай, пътувай, пътувай

„Ако си на 22, физически здрав, гладен за знания и усъвършенстване, съветвам те да пътуваш – колкото се може по далеч. Спи на подове, ако се налага. Виж как живеят другите хора, яж и готви. Учи се от тях – където и да ходиш.“ из “ Medium Raw: A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook.“.

„Пътешествията не са винаги красиви. Не са винаги удобни. Понякога болят, дори ти се къса сърцето. Но това е окей. Пътуването те променя: то би трябвало да те променя. Оставя белези върху паметта ти, върху съзнанието, сърцето и тялото. Взимаш нещо със себе си. За щастие, оставяш и нещо хубаво след себе си.“

За успеха

„Трябваше да умра, когато бях на 20. Станах знаменитост на 40. Станах баща на 50. Чувствам се сякаш съм откраднал кола – наистина лъскава кола – и продължавам да гледам в огледалото за задно виждане за някои проблясващи фарове. Но все още няма нищо“

За Тръмп

По-рано през тази година водещият седна на една маса с президента Обама, но отказа да направи същото с Тръмп. „Не виждам смисъл, той говори само за себе си и се интересува единствено от себе си. Не мисля, че това е хубав вечерен разговор. Освен това той яде стека си добре изпечен. Мисля, че това е достатъчно.“

Anthony-Bourdain-Parts-Unknown-S10E03-7898b1d22d440f2516bdebe48bf319e3-full

Мръсните тоалетни са окей

„Казвал съм, че мръсната тоалетна е знак, че не трябва да ядеш в ресторанта. Научил  съм  обаче и че обратното е истина. Някои от най-добрите ми сядания в ресторанти са били на места, където на никого не му пука за това. Те знаят, че храната им е добра и това е достатъчно.“

 
 

Каква е безопасната доза алкохол

| от |

Учени от Кралския университет в Белфаст откриха, че хората, които пият не повече от една стандартна дажба алкохол на ден (десет грама чист алкохол), са по-малко заплашени да развият злокачествени заболявания от онези, които я превишават.

При това всяка излишна доза твърд алкохол увеличава риска от получаване на някои видове рак.

Учените са анализирали данните от изследванията на 99 654 души, участващи в продължително проучване за причините за рак на простата, на белите дробове, на дебелото черво и на яйчниците. Те са следили състоянието на изследваните в продължение на средно 8,9 години. Употребата на алкохол е била измервана с помощта на въпросник, попълван от доброволците от 1998 до 2000 г.

За цялото време на изследването са регистрирани 12 763 случая на първичен рак и 9559 смъртни случая. Зависимостта между смъртността и количеството изпит алкохол представя крива във формата на буквата Джей, тоест хората, които са употребявали не повече и не по-малко от една стандартна доза алкохол на ден, са били най-малко заплашени да умрат от рак или сърдечносъдово заболяване. От друга страна, ако се разглежда само ракът, вероятността хората да се разболеят от него, расте с всяка изпита чаша.

По думите на учените, в изследването им са участвали само по-възрастни хора, а в анализа не са отчетени социално-икономическите фактори, което ограничава неговата приложимост.

 
 

Ксавие Долан се изправя срещу Пениуайз в „It: Chapter Two“

| от chronicle.bg |

Точно от това имахме нужда. Канадският режисьор и актьор Ксавие Долан се присъдинява към актьорския състав на „It: Chapter Two“, потвърждава Deadline. 

Така един от най-младите големи творци на европейското кино застава редом до Джесика Частейн, Джеймс Макавой и Бил Хейдър в дългоочакваното продължение на блокбъстъра от миналата година.

„Chapter Two“ отново ще бъде режисирана от Анди Мускети и се базира на романа на Стивън Кинг. Историята отново е за „Клуба на загубеняците“, които вече са възрастни и се връщат в Дери, за да се изправят срещу Пениуайз.

Долан ще играе Ейдриън Мелън, гей, който живее в Дери. Това ще е поредната поддържаща роля за Долан след участието му в „Boy Erased“, където си партнира с Лукас Хеджис. След като сме гледали Долан, който участва в повечето от режисьорските си проекти, сме спокойни, че той ще се справи и с двете роли.

Другите попълнения в актьорския състав на „It: Chapter Two“ са Джей Раян, Джеймс Рансън, Анди Бийн и Бил Скарсгард, който се връща отново като Пениуайз.

В момента филмът се заснема в Торонто, а премиерата е насрочена за септември 2019 г. 

 
 

Най-успелите момичета от модните подиуми

| от chronicle.bg |

Списание Maxim е известно с усета си към красивите жени. В последните години обаче редакторите твърдят, че са отместили фокуса от физическата красота (или поне са го разпръснали) и се вдъхновяват от жените, които не само изглеждат добре, но и имат цели, смелост, променят гледища и светове и са горди представителки на женския пол.

Знаете, че Кейт Ъптън бе избрана за най-секси в класацията „Hot 100″ и нямаме нищо против.

A post shared by Kate Upton (@kateupton) on

Сега кажете „хелоуууу“ на жените, които култовото мъжко списание е избрало за „Hot 100″ в различни направления.

Днес обръщаме внимание на мега бургиите в модния бизнес: онези, които отдавна не само само по модните подиуми, а владеят Instagram и имат повече последователи, отколкото жители имат редица държави.