Изобретенията, които желаем II

| от Цвети Иванова |

Наскоро българските учени откриха, че ракията е изключително полезна за здравето, каквото и да говори нашият премиер. Преди две седмици пък други учени намериха паякообразни без очи в Бразилия. А трета група изследователи установиха, че реките също дишат.

Без съмнение това са важни открития, които ще променят човешкия живот, възвисявайки го до небесата. И все пак има по-важни изобретения, които чакаме с нетърпение.

В първата част на този материал намекнахме на учените, че се бавят с изобретяването на хапче против махмурлук, тампони с часовников механизъм, машина за телепортация, стълби тип ескалатор и дрехи с изкуствен интелект. И тъй като най-умните хора на планетата продължават да се занимават с дишането на реките и несъществуващите ретини на паякообразните, искам да им напомня, че има и по-важни неща, които човечеството очаква от тях в най-скоро време. Ето пет от тях:

1. Човешки изчезватор

Случвало ли ви се е да сте в задръстване, а да бързате за часа си при астролога и да искате хората в колите пред вас просто да изчезнат? А да имате нервен шеф, който да ви трие сол на главата и да искате с едно щракване на пръстите той да се изпари? Или досаден приятел, който ви занимава обилно и изтощително със собствените си псевдодрами? Само си представете колко хубаво би било да може с едно отмятане на косата да накарате дразнителя да изчезне? Смятам, че е време да се измисли малка машинка, която временно да запраща определени хора в паралелна вселена.

2. Чип с богат речников запас на всички езици

В България почти всички владеем минимум по два езика. Повечето от нас се ограничават до изучаването на английски, немски, френски, испански и руски. Разбира се, има смелчаги, които се втурват да учат японистика или египтология, но те са единици. А на всеки може да се случи да попадне в голотата на някоя савана, където да може да попита откъде да си купи кока-кола единствено на суахили или африканс. Или пък да се озове в корейски затвор и да не успее да убеди надзирателите, че кокаинът в раницата му не е негов на немски. Та няма ли да е много удобно вместо създаването на нови и нови умни телефони, да се изобрети симпатичен чип, чието имплементиране в мозъка да ни дава възможността да говорим свободно всички езици. Светът би станал по-уютен, нали?

3. Апарат за мигновено обезкосмяване

Всички жени ще ме разберат. До 14 години живеем нормално, но до година-две след излизането от прогимназията се започва. Кола маска – болезнена, епилатор – болезнен и скубещ, лазерна епилация – скъпа, самобръсначка – ефективна в рамките на ден. Никога няма да забравя деня преди абитуриентския ми бал, когато за първи път отидох на фотоепилация, решена да се напия на бала си без мустаци. Моментната болка бе абсолютно пренебрежима, но гледката на щръкнали, извадени от корените си, черни мустаци на лицето ми в огледалото бе шокираща. Ако някоя компания изобрети уред, подобен на ядрено-магнитен резонанс, в който всяка жена може да влезе и след пет минути да излезе без нито един косъм на неподходящите според цивилизацията места за окосмяване, ще отделя колкото пари ми поискат, за да се добера до него. И няма да съжалявам и за момент.

4. Заглушител

Имаше една история в комикса Мики Маус, в който момчетата от бандата Бийгъл поръчаха на Хари Хлопдъск да им направи заглушител на шумове, за да може да ограбят трезора на чичо Скрудж, необезпокоявани от полицията. Заглушителят свърши добра работа за момент, но последствията от него бяха разрушителни – трезорът беше ограбен, бандата Бийгъл бяха вкарани в затвора отново, полицаите катастрофираха, а самият Хари Хлопдъск доволно се излежаваше на хамака си, включил заглушителя. Признавам, че това изобретение трябва да се ползва разумно и да има някакви регулации, но ако всичко се изпипа юридически, би било гениално. Колежки, които шумно се възторгват от новия лаф на хлапето си? Бебешки рев с 210 децибела? Разгонени котки в двора? Компютърен специалист, който ви обяснява детайлите на работата си? Всичко това може да изчезне за части от секундата със Заглушителя „Шат-да-фак-ап“. Само за 100 000 долара. Само днес.

5. Предиктор на сексуална съвместимост

Помните ли песента на Лили Алън „Not fair“? В нея се пеe“ There’s just one thing that’s getting in the way, when we go up to bed, you’re just no good, it’s such a shame, I look into your eyes, I want to get to know you, and then you make this noise and it’s apparent it’s all over“. В превод лирическата героиня се възмущава от перфектния мъж, с когото й е приятно, той я обожава, държи се с нея уважително и я третира като принцеса, всичко е прекрасно, но когато си лягат, се оказва, че той просто не е добър в леглото. Този сюжет не се разиграва само в песните, а и в живота. И ако можехме да инсталираме на телефоните си приложение, което да отчита сексуалната съвместимост между двама души, отчитайки фактори като ръст, тегло, години, опит, анатомия и хормони, можехме да си спестим десетки моменти на неловкост, неудобство и разочарование. Ако трябва да се лиша от Shazam, IFTTT и Here Maps в името на Sexual Compatibility App, с удоволствие бих го направила.

 
 

Коя е любимата книга на Джордж Р. Р. Мартин?

| от chronicle.bg |

Авторът на поредицата „Игра на тронове“, Джордж Р. Р. Марти е известен със склонността си да убива своите герои. Но когато става въпрос за други герои от литературата, писателят е повече от решен да ги съхрани живи в паметта на публиката.

Той и други знаменитости се включват в сериите на PBS, „The Great American Read“, която приканва всеки от тях да определи най-обичаната книга в САЩ. Според създателя на богатата вселена на „Игра на тронове“, това е световно известната поредица, вдъхновила самия него – „Властелинът на пръстените„.

В кратко видео от поредицата, „The Great American Read“ Мартин обяснява как книгите на Толкин му помогнали да опознае света, докато расте в Ню Джърси. По това време семейството не е могло да си позволи да пътува, но „Властелинът на пръстените“ успявал да го транспортира до всяко място във реалния и фантастичния свят.

И докато мнението на Мартин е ясно, документалната поредица все още очаква  да чуе това на американския народ. До този момент 2 млн. американци са дали своя глас за определена книга. В списъкът присъстват всякакви заглавия, от културни феномени като „Игра на тронове„, през чуждестранни шедьоври като „Хари Потър“ и до вечни класики като „Брулени хълмове„.

 
 

Хоро на Седемте рилски езера? Това е само началото!

| от |

Най-голямото планинско хоро се изви днес край Бъбрека – петото от Седемте рилски езера. В него участваха над 400 танцьори, както и много граждани и с него ще кандидатстват за рекорд на Гинес. Ми много добре, но… защо да спираме дотук?

След като мозъците ни напуснаха държавата, ще трябва да крепим това БВП и бюджета с телата си! Най-голямото хоро в планина в историята на човешкия род вече е взет рекорд.

Имаме още няколко предложения за рекорди. С тях ще кандидатстваме по европейски програми и ще видим дали няма и някой лев в тая работа.

Прескачане на Дунава

Това е следващият и най-патриотичен рекорд! Събираме се най-отбраните мъже на родината в Русе, засилваме се хубаво и се опитваме да прескочим до Гюргево. Неуспелите се връщат по Дунав мост и пробват пак. Успелите да продължават нагоре по Германия, Великобритания, Испания…

Така ще продължим примера на Левски, който не е във всеотдаен труд в полза на другите в обществото, а е в скокове. То не може само с татуировки на Апостола, трябват и дела. И за да ни е максимална националната гордност, скачаме през Дунава а’ла Стефка Костадинова.

Варене на буркани в Марица

Събираме се в Пловдив и си носим чушкопеците. Kойто няма, да си купи от OLX или от сергиите отпред. Продават се и чушкопеци-магнитчета за хладилник, както и тениски с надпис „Аз съм много (чушко) печен“. По пладне всички палим чушкопеците и ги хвърляме в реката. Когато водата заври под тяхната мощ, слагаме бурканите и варим. Сварените буркани отиват за благотворителност към бедните студенти в столицата.

Игрите на глада

Събираме се на Националния стадион – трибуна и паметник на гордостта. Разделяме се на три отбора: мутри, жени и народ. Самите игри се състоят в това мутрите да бият жените, а народът да няма какво да яде. След като подобрим рекорда по най-дълго продължили 90-те години, всеки вади собственото си копие на Истанбулската конвенция и го пали. Или го изяжда. Или го сгъва на руло и допребива жена си. Доведете и децата!

 
 

Недоволство срещу кампанията „Вилнюс: G-точката на Европа“

| от chr.bg |

Туристическата рекламна кампания на Вилнюс, столицата на Литва, която е силно сексуализирана, беше разкритикувана от Католическата църква. Папа Франциск предстои да посети държавата следващия месец. Неговата прибалтийска обиколка започва с Литва, където католиците са религиозното мнозинство.

Местната преса изрази колебания дали подхода на рекламата няма да създаде грешни впечатления за града с население 540 000 души. По-рано правителството помоли Вилнюс да отложи кампанията за след папската визита. Въпреки че премиерът Саулиус Сквернелис не я намира за неподходяща, той призна, че пускането й в настоящия момент е „малко странно“.

Инга Романовскене, мениджърът на туристическата агенция Go Vilnius, която седи зад кампанията, определи визитата на Папата като „много важно събитие“, но допълни и че „гардът има нужда да привлече нови посетители“.

„Що се отнася до привличането на туристи в града, имаме сериозна конкуренция с останалите градове и държави в Европа, които инвестират силно в маркетинга си“, допълни тя.

 
 

Сам Смит не харесва Майкъл Джексън… и това е непростимо?

| от chronicle.bg |

Майкъл Джексън може да има милиони фенове по света, но очевидно Сам Смит не е сред тях. И това, представете си, беше повод да бъде нападнат в последните дни…

Певецът и участник в „American Idol“ Адам Ламбърт публикува видео как той и Сам Смит си почиват на яхта. Чува се гласът на Смит, който казва, „Не харесвам Майкъл Джексън, но тази песен е добра“. В същото време песента на Джако „Human Nature“.

Реакцията на Смит бързо отекна в социалните мрежи. Видеото е изтрито от Instagram, но все още може да бъде намерено в Twitter.

 

Множество фенове на Джако отправиха остри критики към носителя на „Оскар“ Смит и неговото мнение. Сред тях е и певицата Стефани Милс, която твърди, че е излизала с Джексън.

„Не закачай МАЙКЪЛ ДЖАКСЪН, след като си мечтаеш да си продал толкова албуми, колкото него и да бъдеш Крал на попа, както него. Толкова съм уморена от вас, които изучавате нашата музика и артисти и твърдите, че не ги харесвате.“ пише Милс в профила си в Instagram.

Сам Смит е споменавал Уитни Хюстън и Марая Кери като изпълнители, които са му повлияли. Доколко обаче е „грешка“, че личният му вкус не отговаря на този на милиони хора по света, не се ангажираме да коментираме. Просто показваме поредното проявление на народния съд на социалните мрежи.