Изобретенията, които желаем II

| от Цвети Иванова |

Наскоро българските учени откриха, че ракията е изключително полезна за здравето, каквото и да говори нашият премиер. Преди две седмици пък други учени намериха паякообразни без очи в Бразилия. А трета група изследователи установиха, че реките също дишат.

Без съмнение това са важни открития, които ще променят човешкия живот, възвисявайки го до небесата. И все пак има по-важни изобретения, които чакаме с нетърпение.

В първата част на този материал намекнахме на учените, че се бавят с изобретяването на хапче против махмурлук, тампони с часовников механизъм, машина за телепортация, стълби тип ескалатор и дрехи с изкуствен интелект. И тъй като най-умните хора на планетата продължават да се занимават с дишането на реките и несъществуващите ретини на паякообразните, искам да им напомня, че има и по-важни неща, които човечеството очаква от тях в най-скоро време. Ето пет от тях:

1. Човешки изчезватор

Случвало ли ви се е да сте в задръстване, а да бързате за часа си при астролога и да искате хората в колите пред вас просто да изчезнат? А да имате нервен шеф, който да ви трие сол на главата и да искате с едно щракване на пръстите той да се изпари? Или досаден приятел, който ви занимава обилно и изтощително със собствените си псевдодрами? Само си представете колко хубаво би било да може с едно отмятане на косата да накарате дразнителя да изчезне? Смятам, че е време да се измисли малка машинка, която временно да запраща определени хора в паралелна вселена.

2. Чип с богат речников запас на всички езици

В България почти всички владеем минимум по два езика. Повечето от нас се ограничават до изучаването на английски, немски, френски, испански и руски. Разбира се, има смелчаги, които се втурват да учат японистика или египтология, но те са единици. А на всеки може да се случи да попадне в голотата на някоя савана, където да може да попита откъде да си купи кока-кола единствено на суахили или африканс. Или пък да се озове в корейски затвор и да не успее да убеди надзирателите, че кокаинът в раницата му не е негов на немски. Та няма ли да е много удобно вместо създаването на нови и нови умни телефони, да се изобрети симпатичен чип, чието имплементиране в мозъка да ни дава възможността да говорим свободно всички езици. Светът би станал по-уютен, нали?

3. Апарат за мигновено обезкосмяване

Всички жени ще ме разберат. До 14 години живеем нормално, но до година-две след излизането от прогимназията се започва. Кола маска – болезнена, епилатор – болезнен и скубещ, лазерна епилация – скъпа, самобръсначка – ефективна в рамките на ден. Никога няма да забравя деня преди абитуриентския ми бал, когато за първи път отидох на фотоепилация, решена да се напия на бала си без мустаци. Моментната болка бе абсолютно пренебрежима, но гледката на щръкнали, извадени от корените си, черни мустаци на лицето ми в огледалото бе шокираща. Ако някоя компания изобрети уред, подобен на ядрено-магнитен резонанс, в който всяка жена може да влезе и след пет минути да излезе без нито един косъм на неподходящите според цивилизацията места за окосмяване, ще отделя колкото пари ми поискат, за да се добера до него. И няма да съжалявам и за момент.

4. Заглушител

Имаше една история в комикса Мики Маус, в който момчетата от бандата Бийгъл поръчаха на Хари Хлопдъск да им направи заглушител на шумове, за да може да ограбят трезора на чичо Скрудж, необезпокоявани от полицията. Заглушителят свърши добра работа за момент, но последствията от него бяха разрушителни – трезорът беше ограбен, бандата Бийгъл бяха вкарани в затвора отново, полицаите катастрофираха, а самият Хари Хлопдъск доволно се излежаваше на хамака си, включил заглушителя. Признавам, че това изобретение трябва да се ползва разумно и да има някакви регулации, но ако всичко се изпипа юридически, би било гениално. Колежки, които шумно се възторгват от новия лаф на хлапето си? Бебешки рев с 210 децибела? Разгонени котки в двора? Компютърен специалист, който ви обяснява детайлите на работата си? Всичко това може да изчезне за части от секундата със Заглушителя „Шат-да-фак-ап“. Само за 100 000 долара. Само днес.

5. Предиктор на сексуална съвместимост

Помните ли песента на Лили Алън „Not fair“? В нея се пеe“ There’s just one thing that’s getting in the way, when we go up to bed, you’re just no good, it’s such a shame, I look into your eyes, I want to get to know you, and then you make this noise and it’s apparent it’s all over“. В превод лирическата героиня се възмущава от перфектния мъж, с когото й е приятно, той я обожава, държи се с нея уважително и я третира като принцеса, всичко е прекрасно, но когато си лягат, се оказва, че той просто не е добър в леглото. Този сюжет не се разиграва само в песните, а и в живота. И ако можехме да инсталираме на телефоните си приложение, което да отчита сексуалната съвместимост между двама души, отчитайки фактори като ръст, тегло, години, опит, анатомия и хормони, можехме да си спестим десетки моменти на неловкост, неудобство и разочарование. Ако трябва да се лиша от Shazam, IFTTT и Here Maps в името на Sexual Compatibility App, с удоволствие бих го направила.

 
 

Една четвърт от населението на Земята ще е затлъстяло през 2045 г.

| от chr.bg |

Ако сегашната тенденция остане непроменена, близо една четвърт от населението на планетата ще е затлъстяло през 2045 г., предупредиха учени, цитирани от Франс прес. Заключенията им бяха представени на Европейския конгрес за затлъстяването във Виена.

Световната здравна организация (СЗО) смята, че около 13 процента от възрастните хора – 11% от мъжете и 15% от жените, са били засегнати от затлъстяване през 2016 г.

Според прогнози на датски и британски учени, това процентно съотношение ще нарасне до 22 на сто през 2045 г.

“Тази тенденция може да бъде обърната в обратна посока, но за това е нужна политическа воля”, прецени един от авторите на изследването д-р Алън Моузес, който работи за датската компания “Ново нордиск” – най-големия производител на инсулин в света.

Прогнозите са различни за отделните страни. Ако тенденцията се запази, над 55% от населението на САЩ ще е затлъстяло през 2045 г., при 39% през 2017 г. Според авторите на изследването, увеличаването на затлъстяването ще е придружено от повече случаи на диабет тип 2, които ще обхванат 12 на сто от глобалното население през 2045 г., при 9 на сто през 2017 г.

Затлъстяването е проблем на общественото здравеопазване в целия свят. Според резултатите от миналогодишно американско изследване, процентното съотношение на затлъстелите хора в света непрестанно се увеличава от 1980 г., като се е удвоило в 73 страни. В резултат се е увеличила смъртността вследствие на сърдечносъдови болести, диабет и някои видове рак.

Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с храненето и начина на живот. СЗО препоръчва да се ограничи приемът на липиди и захари и да се извършват редовни физически упражнения. “За да може случаите на диабет да обхващат около 10 процента от глобалното население през 2045 г., ще трябва нивото на затлъстяване сред населението да бъде сведено също до 10 процента”, отбелязаха авторите на изследването.

 
 

„Евробет“ подкрепя наградите „Аскеер“

| от Спонсорирано съдържание |

На 24 май – Денят на най-светлия ни празник: празникът на българската духовност, просвета и култура и на славянската писменост, в Театър „Българска армия” за 28-ми път Фондация „Академия Аскеер” ще връчи своите национални награди за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон.

От 2008 г. досега „Евробет“ е основен спонсор на най-престижните театрални награди в България. Наградите „Аскеер“ са единствени по рода си – те са автентичният и самоотвержен, неказионен глас на театралното съсловие. Фондация „Аскеер“ е посветена единствено на театъра, културата и духовността, които са основните стълбове на всяка нация. За „Евробет“ е чест да инвестира в силата на културата, която е предпоставка за по-добро бъдеще! Оказаната подкрепа е поредното доказателство, че осъществяването на проекти от обществена значимост е приоритет в дейността на компанията.

Изборът за всяка една от общо 12-те наградни категории принадлежи на широка театрална и духовна общност. Всички категории и номинации можете да видите ТУК.

Връчването на наградите „Аскеер“ е под почетния патронаж на Министъра на културата и на Министъра на отбраната. Церемонията по награждаването ще се излъчи на живо по БНТ.

Рекламна публикация

 
 

Знаменитости отправят призив за проблема с неравноправието между половете

| от chr.bg |

Над сто екранни знаменитости са се включили в кампания, организаторите на която призовават световните лидери да намерят разрешение на проблема с неравноправието между половете, който според тях е тясно свързан и с бедността.

Близо 140 000 души и знаменитости от ранга на Опра Уинфри, Мерил Стрийп и Райън Рейнолдс са подписали отворено писмо, публикувано онлайн, призовавайки световните лидери да признаят, че „бедността е сексистка“, и да поемат ангажимент за спасяване на момичетата и жените от нея.

„Никъде по света жените нямат равни възможности с мъжете. Неравноправието между половете обаче е най-осезаемо за жените, които живеят в бедност. Бедността е сексистка. Няма да отстъпим, докато жените и момичетата навсякъде по света не получат справедливост“, се посочва в писмото.

 
 

Най-добрите филми на „Кан“ 2018

| от chronicle.bg |

71-вото издание на най-бляскавия кинофестивал в развлекателната индустрия е в историята и е време да ви разкажем по няколко думи за победителите. Едно от най-хубавите неща на тазгодишното издание е ясното разграничаване на изкуството от политиката. Кейт Бланшет беше президент на журито и се справи с тази задача повече от добре. Фактите говорят достатъчно ясно. Няма #MeToo , нам Time’s Up … Кан си е Кан, и затова има този статут.

Въпреки силното присъствие на два филма на жени режисьори, журито присъди голямата награда на японския майстор Хирокадзу Корееда и неговата драма „Shoplifters„. Корееда е редовен участник в кинофестивала от 2001 г., когато първият му филм, „Distance“, става участник в конкурсната програма. „Златната палма“ от събота обаче е най-престижното му отличие досега, след Наградата на журито (Prix du Jury) през 2013 г. за „Like Father, Like Son“). „Shoplifters“ беше върхът на добре приетия списък от победители, които журито избра.

Освен Бланшет на диванчетата на журито застанаха режисьорите Ава Дюверней, Дени Вилньов, Андрей Звягинцев и Робер Гедигян, певицата Каджа Нин, актрисите Леа Сейду и Кристен Стюарт и актьорът Чанг Чен.

„Мисля, че светът е много политически настроен и медиите бързо превръщат чисто човешки проблеми в политически. А ние направихме пакт помежду си, че ще оценяваме всеки филм единствено по неговите художествени качества. Наистина се опитахме да премахнем политическите окраски от избора си и да изберем филми, които ни докоснаха и останаха вътре в нас.“ казва Бланшет след церемонията, цитирана от Telegraph.

Наградата „Гран При“ отиде при Спайк Лий и неговата сатира „BlacKkKlansman“, а „Наградата на журито“ (неофициалното трето място) получи Надин Лабаки и нейната възхвалявана от критиците драма „Capharnaum“ – история за 12-годишно момче, което се бори за живота си по улиците на Бейрут. Мнозина предричаха, че Лабаки ще вземе „Златна палма“.  Нейната побратима

Актьорските награди взеха Марчело Фонте (Италия) за изпълнението си в „Dogman“ на Матео Гароне и Самал Еслямова (Казахстан) за „My Little One“ на Сергей Дворцевой. За най-добър режисьор беше определен Павел Павликовски от Полша за черно-белия си романс „Cold War„.

Наградата за сценарии тази година е разделена между две заглавия – сюрреалистичната драма „Happy as Lazzaro“ и „3 Faces“ – режисьор на последния е иранецът Джафар Панахи, на когото му е забранено да напуска страната си от 2010 г.

Специално внимание журито тази година отдели на ветеранът в киното, френският новатор Жан-Люк Годар и неговия експериментален филм „Le livre d’image“. Тази година Годар беше награден със специална „Златна палма“. 87-годишният режисьор никога не е печелил „Златна палма“, въпреки че е бил номиниран девет пъти за престижното отличие.

„Златна камера“ за най-добър режисьорски дебют отиде при Лукас Донт и неговия филм „Girl“ – история за баща и неговата 15-годишна транссексуална дъщеря, която мечтае да бъде примабалерина. Главният актьор Виктор Полстър пък спечели актьорската награда в секцията с филми „Un Certain Regard“.

Това накратко е равносметката от 71-вия кинофестивал в Кан. В галерията горе можете да видите подбрани кадри от филмите, които озариха екраните в Южна Франция от 8 до 19 май.