shareit

Изложба от книги на затворници в Румъния

| от chronicle.bg |

Румънската национална библиотека ще е домакин на нетрадиционна изложба – на книги, написани от затворници, които излежават своите присъди. Тя ще се проведе от 4 февруари до 31 март и ще покаже над 80 книги, публикувани между 2010 и 2015 г. Някои от авторите са милионери като Джордже Бекали и Джордже Копос, които са сред най-богатите румънци през последните години и са бивши собственици на футболните клубове „Стяуа“-Букурещ и „Рапид“-Букурещ.

Според румънския закон всеки затворник, който напише и издаде книга, докато излежава присъда, намалява наказанието си с 30 дни. Над 180 подобни автори са публикували над 400 книги през последните пет години. Някои от авторите са особено продуктивни и са успели да произведат по 10 книги.
Според Румънската библиотека изложбата е уникална възможност да се видят тези книги, тъй като голяма част от тях са изкупени от своите автори още в печатницата.
Уникалната възможност привлече вниманието и на The Economist и The Guardian. След публикациите Националното антикорупционно звено реши да започне разследване на тази възможност за намаляване на присъдите, тъй като голяма част от авторите са осъдени след негово разследване. Правителството пък реши да „замрази“ временно, до 1 септември, действието на този текст от закона, даващ право за намаляване на присъдите.

Местният бизнесмен и медия магнат Дан Войкулеску е може би най-заетият затворнически автор – с 10 книги, публикувани след влизането си в затвора през август 2014 г. Така е намалил присъдата си с 300 дни. Той е осъден на 10 години затвор за измама при приватизацията на бившия Институт за изследване на храните. Сред книгите му са „Човечество, накъде отиваш?“, „Устойчиво икономическо развитие“, „Румънската икономика“, „Четвъртият път“ и др.

Джордже Бекали също е написал няколко книги в затвора. Едната от тях е кръстена просто „Стяуа и Бекали“, другата е на религиозна тематика, третата – за вътрешния му мир. Бекали бе освободен от затвора през април 2015 г.

 
 
Коментарите са изключени