shareit

Изборният ден започна спокойно

| от chronicle.bg |

 

„Изборният ден в цялата страна започна нормално, не е имало объркване, с оглед смяната на часовото време. Така че изборният ден започна нормално и спокойно“, обясни пред Дарик Камелия Нейкова, говорител на ЦИК.

Гласуването ще протече в 12 314 избирателни секции в страната, като имат право да гласуват 6 363 761 души.
„Гласуването отнема около 3-4 минути. Изборният ден продължава до 19 часа. Ако тогава пред избирателното помещение има избиратели, които не са гласували, секционните избирателни комисии събират техните лични карти и ги допускат до гласуване. Изборният ден може да продължи най-много до 20 часа“, добави Нейкова.

За първи път в демократичната история на България се провеждат едновременно местни избори и референдум. Българите имат право да посочат местните органи на управление, а също така и да дадат своя вот на националния референдум за електронно гласуване, предложен от президента Росен Плевнелиев. Това е първото допитване до народа в новата история на България, инициирано от държавния глава.

Тази година, освен за местните органи на управление, можем да дадем своя глас на националния референдум с въпрос – „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?“.
Допитването е инициирано от държавния глава Росен Плевнелиев.

 
 
Коментарите са изключени