shareit

Избирателната активност за президентските избори е 43%, за референдум – 37%

| от chronicle.bg |
Към 16 часа избирателната активност на избора за президент и вицепрезидент е 43 процента, а за референдума – около 37 на сто. Това съобщи пред „Хоризонт“ Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“. По думите й резултатите отчитат 10-процентов ръст в гласувалите за държавен глава отколкото към 16 часа на предишния президентски вот

Геновева Петрова от „Алфа рисърч“, коментира по-рано, че за по-високата избирателната активност значение имат няколко фактора – един от тях, но не основният, е задължителността на гласуването, като влияние има и начинът по-който е протекла предизборната кампания – по изостреното политическо противопоставяне, а също и важността на въпросите от актуалния дневен ред на обществото и политиката.

По отношение на отчитането на резултатите от референдума Геновева Петрова заяви:

Начинът по който ще бъдат не толкова преброявани, колкото изчислявани след това резултатите от националния референдум, дава повод за дискусии и коментари.

Защото законът казва, че резултатът се изчислява като част от гласувалите в референдума, но законът не третира изрично хипотеза, при която в един референдум се поставят няколко въпроса. И тогава съвсем логично стои въпросът как точно ще се изчислява резултатът за всеки от тях, защото възможно е потенциално някой от въпросите да привлича по-голям интерес и съответно по-голямо желание за гласуване от други.

 
 
Коментарите са изключени