shareit

Италианската финансова полиция разследва „Плаващите кейове“ на Кристо

| от chronicle.bg |

Италианската сметна палата разследва разхода на публични средства, изхарчени във връзка с „Плаващите кейове“ на Кристо на езерото Изео. Сигналът е подаден от италианската Асоциация на потребителите, Кодаконс.

От финансовата полиция вече са иззели цялата документация от местните общински власти. „Подозираме, че има случаи на преразход и злоупотреба с обществени средства в ущърб на интереса на живеещите в областта и на всички собственици на малки търговски магазинчета и ресторанти, чиито клиенти са намалели сериозно“ – пише в сигнала на потребителите.

От Кодаконс считат, че държавните пари са „прахосани“ за организацията на транспорта, на обслужването с линейки и хеликоптери, за дежурствата на полицията и на пожарната.

Според тях „цел на събитието е била икономическата печалба, и то не само за местната общност“. Вероятно визират артиста Кристо.

Рекорден брой на посетители. (Почти) всичко за сметка на Кристо

Факт е, че „Плаващите кейове“ глътнаха доста пари. За по-малко от две седмици Бърза помощ и местната организация, отговаряща на телефон 112, са получили 1600 повиквания. Според Кодаконс „натовареността на тези служители е била изцяло за сметка на гражданите, а не на автора на инсталацията“, т.е. на Кристо.

Артистът от български произход е платил от джоба си 15 милиона евро за проекта, плюс още три, дадени от областната управа Ломбардия.

Кейовете бяха посетени от 1 милион и 200 хиляди души, рекорден брой посетители. Но същевременно имаше и доста разходи за местните общини.

Били са ангажирани 1200 влака, които са превозили 460 хиляди посетители, а още 400 хиляди души са пристигнали с корабчета.

От Кодаконс обаче признават, значимостта на кейовете за популяризирането на езерото Изео и привличането на милиони туристи в региона. Според тях обаче „е била нужна по-добра организация за влиянието на инсталацията върху околността, имало е и хаос в транспортните услуги“.

Инсталацията на Кристо беше изградена върху повърхността на езерото Изео в Италия и позволяваше напосетителите да ходят по водата. Тя беше открита за посетители от 18 до 26 юни.

 
 
Коментарите са изключени