shareit

Как тоалетна хартия за 100 милиона долара се превърна в могъщ провал

| от |

Тоалетната хартия се оказа един от най-важните и специални продукти по време на първото затваряне. Паниката успя да накара мнозина да се включат в така наречения стаден покупателен навик и се втурнаха към магазините, за да се запасяват с един от най-ценните продукти. В някои определени части на света се стигна до масова паника и дори до физическа разправа за тоалетна хартия. Осъзнавайки, че въпросният консуматив ще свърши много по-трудно, отколкото се очаква, мнозина най-вероятно са спокойни, а докато паниката траеше, мнозина се зачудиха защо е необходима тоалетната хартия, след като така или иначе никой няма да излиза, а и топлата вода и сапуна все още са налични. 

Разбира се, подобни акции не са случайни, а когато става ясно, че Куба се подготвя да се въоръжи с ядрено оръжие, американците се втурват да закупуват бункери и да се подготвят за един особено вълнуващ период от историята. След доста разговори по горещата линия, Куба се разминава с ядреното въоръжаване, а търговците на бункери успяват да отбележат рекорд в търговията си. Що се отнася до тоалетната хартия, търговците тази година със сигурност са очаровани, но едва ли ще има втора вълна на подобна паника. 

Тоалетната хартия може да се похвали като един от най-важните продукти в света, след като станахме свидетели на голямата паника, а редица компании се опитват да измислят нови и нови начини да привлекат клиентите на този продукт. Затова насочваме вниманието си към компанията Кимбърли-Кларк и собственика със същото име. Основана през 1872 г. същата е отговорна в САЩ за създаването на най-различни продукти за хигиена. 

За 148 години в този бранш, компанията може да се похвали с най-различни продукти, някой друг скандал и иновация в най-различни продукти. В началото на XXI век, компанията прави едно много сериозно проучване, за да разбере какви са предпочитанията на американците и каква тоалетна хартия предпочитат. Преди да продължим напред, нека не забравяме, че в този момент личните данни все още не могат да се събират с всяко възможно приложение и се създават интересни фокус групи, които да споделят потребителските си предпочитания, положителни и отрицателни черти. 

С малко повече събрани мнения, както и помощ от статистиката, компанията стига до едно невероятно заключение – повече от 63% от американските потребители използват мокри кърпички и други и намокрена тоалетна хартия, когато стигнато до природните нужди. Мнозина дори го заявили във фокус група, че мократа тоалетна хартия е предпочитана. И така маркетинговият отдел повярвал, че има информацията за създаването на следващия продукт, който ще донесе милиарди под формата на приходи. 

Нещо повече, никоя от другите компании все още не разработвала такъв продукт, следователно Кимбърли-Кларк осъзнават, че могат не само да произвеждат, но и да патентоват, превръщайки се в абсолютния хегемон. Понякога човек може да притежава формулата за най-големите бизнес тайни и да не го подозира, а друг път може да разполага с буца кал и да вярва, че е злато. В случая с тази компания, господата имали рецептата за една съвършена катастрофа. Идеята е представена пред борда на директорите и веднага одобрена.

 Макар и тоалетната хартия да е продукт на XX век, заявили експертите, влажната ще донесе следващото поколение. За разработка и изследване се пренасочва сумата от 100 милиона долара и още 35 милиона долара се подготвят за реклама. По план компанията трябва да започне да пусне новата линия в началото на 2001 г. И наистина го прави, всеки американски щанд разполага с така наречените Cotonelle Fresh Rollwipes. Влажната тоалетна хартия се рекламира като Rolls-Royce на тоалетната хартия и започва да се популяризира в цялата страна. Всеки супермаркет заема 2/3 от щанда с консумативи. Рекламната кампания също е впечатляваща. Млади хора се хвърлят в басейн, водата пръска навсякъде, а слоганът е „Някой неща е по-добре да бъдат мокри.“. Един основен проблем тук е, че мнозина не разбрали за какво става въпрос – тоалетна хартия или аквапарк. 

Продажбите не само не може ли да оправдаят 100-те милиона долара, а все още не може ли да се доближат и до един милион долара. Следователно рекламодателите променят стратегията и решават да подчертаят, че новия продукт е тоалетна хартия. Този път използват сумист, чийто задни части показват пред камерата, опасан с мократа тоалетна хартия. Резултат обаче отново липсвал, хората не само отказвали да закупят продукта, но дори сменяли канала, когато се появи новата реклама. Тогава къде е тайната, как може толкова много хора да признават, че я използват, а същевременно никой да не купува? 

Последният опит може да се смята и за най-впечатляващ е изпращането на фирмени камиони с тоалетни върху тях. Господата паркират пред паркове и градинки и канят всеки един почитател да тества новия продукт. Като може веднага да провери какво наистина изпуска от удоволствията в тоалетната. Най-накрая Кимбърли-Кларк разбират истината, никой няма да използва мократа тоалетна хартия, ако към него не е насочен пистолет. Опитите продължават цели две години и накрая проектът е прекратен, но инвестираните средства никога не се връщат.

 
 
Коментарите са изключени