shareit

Историческо посещение на Обама в Куба

| от chronicle.bg |

Американският президент Барак Обама пристигна вчера в Куба на историческо тридневно посещение, кулминация на процеса на сближаване между САЩ и Куба, който започна преди повече от година, съобщава БТА.
Президентският самолет „Еър форс уан“ („Боинг 747-200″) се приземи на международното летище „Хосе Марти“ в кубинската столица Хавана в 16.18 часа местно време (20.18 ч по Гринуич).

Президентът на САЩ е придружаван от първата дама Мишел Обама, двете им дъщери, Саша и Малия, и майката на Мишел Обама, Мариан Робинсън. „Как си, Куба“ написа Обама на испански в Туитър, секунди след кацането на самолета в Хавана, предаде Франс прес. „Току-що кацнах, нямам търпение да се срещна и да чуя кубинците“, добави той.

Усмихнат, президентът слезе по стълбичката под проливен дъжд, държейки чадър, заедно със съпругата си, последвани от Малия и Саша.

Семейство Обама беше посрещнато на летището от кубинския външен министър Бруно Родригес и други официални лица. Първата дама получи букет от бели цветя, а дъщерите й – розови цветя.

Веднага след пристигането си Обама се срещна със служители на посолството на САЩ в Хавана, но поради дъждовното време срещата се състоя не в посолството, а в хотел „Мелия Хавана“, предаде ДПА. „Това е историческа визита и историческа възможност“, заяви президентът пред американските дипломати. Той припомни за първото посещение на американски президент в Куба, това на Келвин Кулидж през 1928 г. Тогава „президентът Кулидж дошъл на борда на боен кораб и му трябвали три дни, за да стигне дотук. На мен трябваха само три часа“, добави Обама. „Наличието на посолство на САЩ (в Хавана) означава, че ние можем по-ефективно да насърчаваме нашите ценности и интереси и да разбираме по-добре“ безпокойствата на кубинския народ, каза още президентът. Той изтъкна, че визитата му е „само първата стъпка“ в новите отношения с Куба.

По-късно Обама и семейството му се разходиха пеша, под непреставащия дъжд, в историческия център на Хавана, придружавани от главния историк на столицата Еусебио Леал. Те посетиха Оръжейния площад и други исторически сгради, сред които катедралата на Хавана, където се срещнаха с кардинал Хайме Ортега, един от радетелите на сближаването между Куба и САЩ, съобщи Франс прес. Големи тълпи приветстваха Обама пред катедралата. Президентът се спря няколко пъти, за да се ръкува и да помаха на събралите се.
Обама и семейството му вечеряха в частния ресторант „Сан Кристобал“ в оживен работнически квартал.

Официалната част от визитата започва утре, когато Обама ще се срещне с кубинския си колега Раул Кастро. Вдругиден той ще направи обръщение към кубинския народ, което ще бъде предавано по държавната телевизия.

От Куба президентът на САЩ ще замине на посещение в Аржентина. Предвидено е Обама да се върне във Вашингтон в петък.

 
 
Коментарите са изключени