shareit

LIVE: Изслушването на Ирина Бокова за шеф на ООН

| от chronicle.bg |

В централата на ООН в Ню Йорк днес започнаха неофициалните изслушвания на осем кандидати за поста генерален секретар на ООН.

Сред тях е и българката Ирина Бокова, която е сега е втори мандат генерален директор на ЮНЕСКО. Днес тя ще говори втора – след външния министър на Черна гора Игор Лукшич. Трети е бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до миналата година беше върховен комисар на ООН за бежанците.

Утре ще бъдат изслушани бившият словенски президент Данило Тюрк и с бившите външни министри на Хърватия – Весна Пусич, и на Молдова – Наталия Герман.

В последния ден – 14 април, представители на страните членки на ООН ще изслушат администратора на Програмата за развитие на ООН Хелън Кларк, бивш премиер на Нова Зеландия, и бившия македонски външен министър Сърджан Керим.

Изслушванията са в залата на Съвета на ООН по попечителството. Във всеки от трите дни те ще започват в 9.00 ч. по нюйоркско време (16.00 българско). Те ще бъдат предавани по сайта на ООН- webtv.un.org – на шестте официални езика на организацията – английски, френски, руски, арабски, испански и китайски.

Председателят на Общото събрание на ООН, датчанинът Магенс Люкетофт е пояснил, че на всеки кандидат ще бъдат отделени два часа. Времето включва изявление от максимум 10 минути, а после на съответния претендент ще бъдат задавани въпроси от името на страните членки на Общото събрание. Предвидена е и възможност за въпрос от гражданското общество.

Следете изслушването на кандидате на живо по този канал:

 
 
Коментарите са изключени