Интериорният дизайн днес: разказва Мая Велянова

| от Дилян Ценов |

Има мебели, които са красиви, естетични, привлекателни, а има и такива, които освен всичко това, са и създадени с грижа за потребителя. Именно това е и една от целите на интериорния дизайнер – да създаде пространство с грижа за съответния клиент. От самото зараждане на идеята, през идейния проект, решението за помещението или конкретната мебел, изборът на материали, цвят, размер, изработка, консултация и накрая евентуално монтаж в жилището ви, дизайнерите на ИКЕА черпят вдъхновение от ежедневието на хората.

Грижата за клиента е и основната мотивация ИКЕА България да обнови 6000 кв. м. от магазина си в София, като първи голям етап от усъвършенстването на клиентското преживяване. Променени са общо 8 отдела от търговската част на магазина – готвене, за трапезата, текстил за дома, текстил за спалня, килими, баня, организиране на дома и осветление. Реорганизацията цели да направи пазаруването по-удобно, както и да предостави повече продуктови решения.

Защо това е важно? Ако следваме максимата, че домът е много повече от място за пребиваване, то следва да обръщаме голямо внимание на това откъде и при какви условия купуваме това, с което ще напълним бъдещия си дом.

За всичко това, се срещаме с мениджър комуникации и интериорен дизайн на ИКЕА България Мая Велянова, която ще ни разкаже повече защо подобна пространствена промяна на магазина не е маловажна за клиента, кои са тенденциите и какви грешки допускаме българите при обзавеждането на ново жилище.

Какво наложи всъщност промяна на пространството в магазина?

ИКЕА постоянно променя асортимента си и през годините сме правили някакви адаптации и промени, защото обхватът в определена група се разширява. Например при кутиите, които може една година да са 5 вида, но другата да са 10. Когато се увеличи асортиментът, начинът на представяне трябва също да бъде увеличен. Обаче площта на магазина не се увеличава и решихме, че вече е нужно да направим нещо по-съществено. Някъде коридорите бяха по-дълбоки, клиентите губеха ориентация и си дадохме сметка, че интериора на места създава неудобства. Затова решихме, че е време да приемем по-сериозна промяна. А когато започнахме, си дадохме сметка, че щом ни предстоят тежки няколко месеца, по-добре и да оптимизираме пространството. Това е непрестанен процес, ние постоянно сме в ремонт, така да се каже. Моята функция е свързана именно с това – постоянно да подобрявам, да следя трендовете, да взимам максимума от тях и да ги адаптирам към нуждите на клиента на локално ниво.

Значи въпросните примерни обзавеждания, които предлагате в ИКЕА, са съобразени специално с нуждите на българина?

Точно така. Това е реалистично обзавеждане на цяло жилище на база на проучвания за това какви проблеми имат хората на нашия пазар. Например в България, въпреки че не е редно, масово се усвояват балкони и ние имаме решения, които показват как това може да се случи интелигентно. По начин, по който това усвоено пространство да не прилича на склад, пак може да се използва за съхранение, но да бъде решено по друг начин, да има възможност за някаква гледка или евентуално цветарство. По този начин, имайки богат асортимент, ние показваме решения.

Като говорим за проблемите на локално ниво, коя е най-голямата грешка, която допуска българинът, когато обзавежда?

Това е много дълга дискусия. Едното, което съм забелязала е, че хиляди идеи се събират, когато се обзавежда, но не се намират решения при координирането на тези идеи. Друго открих в последните години, когато много хора около мен си купиха къщи извън София. Те купиха огромни къщи, чието пространство изобщо не е усвоено. И така те плащат отопление за някакви места, които на практика не се използвани адекватно. Била съм на домашни посещения на домове в Швеция, в големи и малки домове, но независимо от размера, всичко е усвоено така че да няма загубени площи.

А какви са тенденциите в интериорния дизайн днес?

Това, над което ние много работим, е устойчивият живот, който е отворен към природата. При него се използват естествени материали, бързо възобновяеми, бамбук, ратан – това е нещо, на което наблягаме. В тази група влизат и смесители, при които не се разхищава вода. А когато става въпрос за помещения , особено малки, гледаме да усвоим максимално височините, опитваме се да бъдат по – затворени обемите. Например, хората днес все още купуват книги, но електронните четци все повече присъстват, може да четеш от много различни източници и съответно тези безкрайни библиотеки, които имахме навремето, вече са по-компактни.

А чисто визуално?

Обикновено са светли цветове, защото произходът на ИКЕА е скандинавски. Там лятото е доста кратко, съответно прозорците са големи и в момента, в който излезе слънце, всеки насочва глава и почва да го „събира”. Начинът на живот тук и там, разбира се, е различен (например там не е практика да се слагат пердета на прозорците във всекидневната), но като цяло цветовете са светли, координирани са с текстилите, за да не се дразни окото и това също дава много решения. Позволява на човек да обнови мигновено дома си с една бърза промяна на текстила.

А всъщност какво е предимството на малкото пространство? Има ли такова изобщо?

Малкото пространство не е предимство, а по-скоро тренд, продиктуван от нуждата. Хората се местят в градовете , апартаментите са с високи цени и съответно днес вече дневната на родителите ми, която е близо 80 кв.м. няма нищо общо с моята, в която на 24 кв. м. са побрани всички функции. Животът го налага. Освен това големите пространства са скъпи, а и поддръжката изисква средства.

Кога да очакваме новия каталог на ИКЕА?

Около последната седмица на август.

 
 

Арестуваха шефа на Audi заради „Дизелгейт“

| от chronicle.bg |

Главният изпълнителен директор на Аudi Руперт Щадлер е арестуван в Германия във връзка с „Дизелгейт“.

Към момента той е най-високопоставеният служител, задържан във връзка със скандала с вредните емисии, който беляза Volkswagen.

Шефът на луксозната марка на Volkswagen е бил задържан заради „манипулациите с показанията за отделяните газове от дизелови коли на групата“.

Прокурорите казаха, че „заповедта за арест е на база опасения за укриване на доказателства”, а от Audi потвърдиха новината за ареста и допълниха, че „г-н Стадлер е невинен до доказване на противното“.

Volkswagen Announces Financial Results For 2016

Припомняме, че през 2015 г. Volkswagen призна, че е използвала софтуер, за да манипулира резултатите на тестовете за вредни емисии на автомобили с дизелови двигатели в САЩ. Това отприщи най-голямата криза в историята на компанията и повдигна дискусии относно регулациите в автоиндустрията.

 
 

Къде са пушили за първи път

| от chr.bg |

Американски археолози и химици изследваха артефакти, открити в края на 30-те години на 20-и век при разкопки на обект на древно индианско селище, и откриха тръбичка за пушене на над 3000 години със следи от тютюн по нея.

Според учените своеобразната лула била използвана за медицински цели. Тя била открита в скала близо до мястото, където се сливат реките Флинт и Тенеси. Понастоящем мястото на разкопките е залято с вода вследствие на построения наскоро бент недалеч от Гънтърсвил в северната част на Алабама. След като били открити, тръбичката за пушене и други артефакти били поставени в пластмасови пликове и изпратени в държавно хранилище в Алабама. Там тръбичката за пушене е регистрирана с номер FS74.

Учените изследвали артефактите с помощта на масспектрометрия, за да идентифицират химичните вещества във вътрешността им. Оказало се, че във вътрешността на находката с номер FS74 има следи от тютюн. При това било установено, че откритите край тръбичката за пушене животински кости датират от 1685-1530 г. пр. Христа. Резултатите показват, че тръбичката била предназначена за пушене и сама по себе си е най-древното доказателство за употреба на тютюн в Северна Америка.

 
 

Не пропускайте сезон 10 на Comedians in Cars Getting Coffee

| от chronicle.bg |

Подкастовете, блоговете, новинарските сайтове и социалните мрежи са добри средства за изтърпяване на онези минути сутрин в претъпкания градски транспорт, но искаме да насочим вниманието ви към нещо още по-адекватно за целта. Защото „Comedians in Cars Getting Coffee“ не само убива време, но и е като сутрешна доза кафе или като видео на Кейт Маккинън в „Saturday Night Live“.

И като стана дума за Кейт, тя ще бъде една от звездите, които ще се возят в колата в десетия сезон на шоуто на Netflix, чийто трейлър излезе вчера… и е обещаващ.

„Не ви ли писна да следите кой е магьосник, кой е машина, кой е зомби?“ пита водещият Джери Зайнфелд в новия трейлър. „Нашите епизоди са средно по 14 минути. За разлика от съперниците ни, ние не искаме да отнемаме времето ви или да ви отвличаме от това, което правите. Мислим, че животът ви си е достатъчно добър.“

И наистина, ако нямате време или желание да проследявате една сюжетна линия в продължение на 10 епизода, но искат развлечение, Comedians in Cars Getting Coffee е точното шоу. Във  всеки епизод на номинираното за „Еми“ шоу (което е в ефир от 2012 г.) Зайнфелд се качва в различен ретро автомобил и взима със себе си различни знаменитости, както сами можете да се досетите, комедийни актьори. Двамата карат из града, а после отбиват на непознато място за кафе или вечеря и няколко „мъдри бисера“ относно това какво мотивира определения комик.

Защо десетия сезон е задължителен за всички пристрастени към смеха. Ами… Джери Луис, Кейт Маккинън, Елън Дедженерис, Хасан Минаж Дана Карви, Нийл Бренан, Трейси Морган, Браян Рейган, Алек Болдуин, Зак Галифанакис, Джон Мълейни и Дейв Шапел. Достатъчно.

Оставяме ви с трейлъра на сезон 10. Премиера е на 19 юли.

 
 

Наградите за кино и телевизия MTV: списък с номинираните

| от chronicle.bg |

Наградите за филми и музика MTV бяха раздадени на 16 юни и вече можем да ви покажем кои тоалети се откроиха. Не за това пишем сега обаче, а за да подгреем за тази  вечер, когато ще бъдат обявени победителите на едни от най-комерсиалните награди в киното, чийто номинирани са същински еликсири  за душата на масовата аудитория.

27-мата церемония ще се състои в Санта Моника, Калифорния. Най-много номинации има хитът в тазгодишния бокс-офис „Черната пантера“, а от отбора на сериалите е „Stranger Things“. Крис Прат пък е награден с почетната Награда на поколението за приносът му към развлекателната индустрия.

Ето и пълният списък с номинираните филми, сериали и индивидуални изпълнения. 

Най-добър филм

Avengers: Infinity War
Black Panther
Girls Trip
IT
Wonder Woman

Най-добър сериал

13 Reasons Why
Game of Thrones
grown-ish
Riverdale
Stranger Things

Най-добро изпълнение във филм

Чадуик Боузман – Black Panther
Тимъти Шаламе – Call Me by Your Name
Ансел Енгрот – Baby Driver
Дейзи Ридли – Star Wars: The Last Jedi
Сърша Ронан – Lady Bird

Най-добро изпълнение в сериал

Мили Боби Браун – Stranger Things
Дарън Крис – The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story
Катрин Лангфорд – 13 Reasons Why
Иса Рей – Insecure
Мейзи Уилямс – Game of Thrones

Най-добър герой

Чадуик Боузман като Черната пантера – Black Panther
Емилия Кларк като Денерис Таргариен – Game of Thrones

Гал Гадот като Жената чудо – Wonder Woman
Грант Гъстин като Бари Алън/Светкавицата – The Flash
Дейзи Ридли като Рей – Star Wars: The Last Jedi

Най-добър злодей

Джош Бролин като Танос – Avengers: Infinity War
Адам Драйвър като Кайло Рен  – Star Wars: The Last Jedi
Майкъл Б. Джордан като Ерик Килмонгър – Black Panther
Обри Плаза като Лени БъскърAubrey Plaza – Legion
Бил Скарсгард като Пениуайз – IT

Най-добра целувка

Jane the Virgin – Джина Родригез (Джейн) и Джъстин Балдони (Рафаел)
Love, Simon – Ник Робинсън (Саймън) и Кейнан Лонсдейл (Брам)
Ready Player One – Оливия кук (Сам) и Тай Шеридан (Уейд)
Riverdale – Кей Джей Апа (Арчи) и Камила Мендез (Вероника)
Stranger Things – Фин Улфхард (Майк) и Мили Боби Браун  (Единайсет)

Най-добро изпълнение на уплашен герой

Талита Бейтман (Джанис) – Annabelle: Creation
Емили Блънт (Eвелин Абът) – A Quiet Place
София Лилис (Бевърли Марш) – IT
Кристин Милиоти (Нанет Коул) – Black Mirror
Ноа Шнап (Уил Байърс) – Stranger Things

Най-добро комедийно изпълнение

Джак Блек – Jumanji: Welcome to the Jungle
Тифани Хадиш – Girls Trip
Дани Левай – Schitt’s Creek
Кейт Маккинън – Saturday Night Live
Ейми Шуимър – I Feel Pretty

Най-добър документален филм за музика

Can’t Stop, Won’t Stop: A Bad Boy Story
Demi Lovato: Simply Complicated
Gaga: Five Foot Two
Jay-Z’s “Footnotes for 4:44”
The Defiant Ones

Най-добро риалити шоу

The Kardashians
Love & Hip Hop
Real Housewives
RuPaul’s Drag Race
Vanderpump Rules