shareit

Илон Мъск напусна един от постовете си в Tesla

| от chronicle.bg |

Илон Мъск се споразумя за прекратяване на делото за борсови измами срещу него, което беше заведено след иск на Комисията за ценните книжа в САЩ.

В замяна той ще трябва да плати 20 милиона долара глоба, както и да отстъпи от една от заеманите позиции в ръководството на Tesla.

Мъск ще остане главен изпълнителен директор на компанията за електромобили, но ще се наложи да подаде оставка като председател на съвета на директорите. Споразумението, което подлежи на одобрение от съда, ще доведе до промяна в начина на управление на Tesla и до допълнителни реформи.

Повод за обвинението срещу Илон Мъск беше туита му от 7 август 2018 г., в който обявява, че обмисля свалянето на компанията от публична търговия. В съобщението той пише още, че е осигурил финансиране за транзакцията и че може да изплати обезщетения на акционерите, които искат да се откажат, при цена на акция от 420 долара.

Според финансовия регулатор на САЩ Мъск е подвел инвеститорите, защото не е обсъждал условията на подобна сделка с потенциални финансови партньори и е довел до „значителeн разрив на пазара“.

Мъск и Tesla са се съгласили да назначат двама нови независими директори в борда си, да създадат нова комисия от независими директори и да въведат допълнителен контрол и процедури за надзор върху публичната комуникация на Мъск.

Мъск и Tesla ще платят по 20 милиона долара, всеки по отделно, под формата на глоба. Общата сума ще бъде разпределена към инвеститорите, чиито интереси са били засегнати по време на неяснотата около бъдещето на компанията на борсите.

 
 
Коментарите са изключени