shareit

И Мая Манолова атакува Изборния кодекс в КС

| от chronicle.bg |

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще подаде жалба до КС, ако бъдат ограничени избирателните права на българите в чужбина.

Поведението на народното представителство е обидно за българските граждани в чужбина. Това коментира в Прага пред журналисти омбудсманът Мая Манолова по повод отхвърленото от парламента вето на президента върху Изборния кодекс.

Общественият защитник е в чешката столица за участие в Дванадесетата световна среща на българските медии, предаде БТА.

Манолова посочи, че политици от различни партии са се срещнали в институцията на омбудсмана с представители на сънародниците ни в чужбина, съгласили са се с техните аргументи и са поели ангажимент да се съгласят с тях и в пленарната зала, но не са удържали на думата си. Между правата на българите в чужбина и други партийни сметки, те избраха – други партийни сметки, отбеляза Мая Манолова.

Тя заяви, че ще проследи какво ще се случи в парламента и след като бъдат направени допълнителните промени, ще прецени, в случай че бъдат ограничени права, да подаде конституционна жалба.

Президентът Росен Плевнелиев вече обяви, че ще сезира Конституционния съд заради промените в Изборния кодекс.

Манолова отбеляза, че не би искала да коментира намерения и обещания, но според нея анонсът за промени, който се чу, не е обнадеждаващ, защото на практика няма да се промени нищо съществено по отношение на режима, срещу който сега възразяват българите в чужбина.

По думите й това, което българите в чужбина искат, е да се запази режимът, при който автоматично се създават секции, там където вече са съществували и са гласували над 100 български граждани.

Всичко това работеше и се видя, че не създава никакви проблеми, то на практика увеличи вота в Западна Европа и Америка с близо 70 процента, от какво се страхуват, наистина не разбирам, коментира Мая Манолова.

 
 
Коментарите са изключени