shareit

И кола на годината 2016 е…

| от chronicle.bg |

Очаквано или не, новият Opel Astra стана носител на най-реномираната награда в сферата на автомобилната индустрия. Журито на „Кола на годината 2016″ е съставено от 58 автомобилни журналисти от 22 европейски държави. Те отличиха новата Astra с общо 309 точки срещу 294 за Volvo XC90 и 202 за Mazda MX-5.

Новата Astra бе излъчена за победител от групата от седем финалисти в конкурса COTY. Сред първоначалните кандидати в конкурса бяха повече от 40 нови модела автомобили – от спортни роудстъри до престижни лимузини и SUV модели.

От момента на пазарната си премиера през миналата есен, новата Astra вече има в актива си и други международни награди като SAFETYBEST 2015 и Златен волан за 2015 година. Новият модел получи също и максималната оценка от пет звезди за своето представяне в тестовете за безопасност Euro NCAP.

Както вариантът хечбек с пет врати, така и комби версията Sports Tourer на новия носител на титлата използват нова, лека конструктивна архитектура. Задвижването се осигурява от ново поколение бензинови и дизелови двигатели. Интеграцията на смартфон функциите и системата за персонална комуникация и мобилни услуги Opel OnStar дават възможност за осъществяване на свързаност и комуникация.

Наградата „Кола на годината” за Европа е учредена през 1964 година от група от европейски автомобилни списания от различни европейски държави. Понастоящем организатори са списанията – „Auto“ (Италия), „Autocar“(Великобритания) , „Autopista“(Испания), „Autovisie“(Холандия) , „L’Automobile Magazine“(Франция) , „Stern“(Германия)  и „Vi Bilägare“(Швеция). В състезанието няма категории или класове. Целта е да се открие единичен, отличаващ се победител измежду номинираните модели.

Легитимни за участие са всички нови модели, излезли на пазара през последните 12 месеца предшестващи церемонията. Наградата не е ограничена само за европейските автомобилни марки но кандидатстващите модели трябва да се предлагат на пазара в поне 5 европейски държави и да имат прогнозни продажби от поне 5000 броя на година.

Кандидатите са преценявани по следните критерии: дизайн, комфорт, сигурност, икономичност, функционалност, експлоатационни качества, управление и цена.


 
 
Коментарите са изключени