shareit

Хотелите в Банско отчитат повече туристи, но малко приходи

| от |

Хотелиерите в Банско отчетоха повече туристи през зимния сезон, но финансовият резултат е лош заради натиска върху цените на услугата. Браншът иска подкрепа от държавата и правомощия за определяне на защитни минимални цени според категоризацията.

Гостите от балканските държави са компенсирали чувствителния спад на туристите от Русия и Украйна. Нараснал е и броят на българите, предпочели зимния курорт, споделиха на браншова среща хотелиерите. Натискът върху цените те изтъкнаха като най-сериозния проблем, застрашаващ качеството на услугата и провокиращ недоверие сред потенциалните клиенти.

Като цяло не мисля, че цените са коректни. Петзвездните хотели се опитват по този начин да привлекат клиенти и да си напълнят базата, като смъкват цените и реално продават на цени за четиризвездни хотели. Четиризвездните продават на цена на три звезди и така вече Банско е евтина дестинация, коментира мениджърът на хотел в Банко.

Обединението на основните туроператори от Гърция, изпращащи в Банско големи групи туристи, също са повлияли негативно на ценовите нива. За да направят добра заетост, те предлагат много по-ниски цени.

Към проблема с опашките от чакащи скиори пред единствената кабинкова линия хотелиерите в Банско добавят и липсата на гъвкавост от страна на концесионера.

Хотелиерите предлагат да има почасови карти за лифта и нощна писта, удължаване на сезона до средата на месец май, когато има сняг и осигуряване на работещ панорамен лифт през летния сезон. / БНР

 
 
Коментарите са изключени