shareit

Хосе Ортега и Гасет: Интелектуалецът е пиян по рождение

| от chr.bg |

През 1914 година Хосе Ортега и Гасет пише първата си книга – „Размисли за дон Кихот“, но най-известният му текст е „Бунтът на масите“.

Избран за депутат през 1931 година, не след дълго той се оттегля разочарован от политиката. След началото на Гражданската война в Испания през 1936 година емигрира до 1948 година.

Хосе Ортега и Гасет е роден в прекрасния Мадрид през 1883 година. На коя дата ли? Ами на днешната дата. Затова и защото пише много хубаво и умно, днес събрахме няколко от мислите му, на които да се насладим, а и да поразмишляваме.

Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания.

Интелектуалецът е пиян по рождение.

Както окото разбира между колебанията на ефира, така душата на всеки отделен човек избира между истините; същото е с душата на всеки народ и на всяка епоха.

Интелектуалецът е името на едно призвание. Талантът е името на една дарба.

Животът не търпи да бъде подменян нито от вярата-откровение, нито от чистия разум.

Живеенето е постоянен процес на решаване какво ще правим.

Законът, който обуславя големите промени в живописта, е смущаващо прост. Първо се рисуват неща; после – усещания; накрая – идеи.

Европа наистина представлява едно пространство, но пространство, пропито с цивилизация и тази цивилизация, нашата, европейската, ни е превърнала нас, европейците, в нещо проблематично.

Невярна е всяка перспектива, която се представя като единствено възможна. Големите системи на философията също не са всеобщовалидни картини на света, а очертават индивидуалният хоризонт на своя създател. Само ако сме в състояние едновременно да обхванем тези единични перспективи, бихме могли да се доближим до абсолютната истина в безкрайното и многообразие – така както я притежава Бог.

Мъжете могат да се разделят на три типа: такива, които се мислят за Дон Жуановци; та­кива, които смятат, че са били; и други, които вярват, че са могли да бъдат, но не са поискали. Последните са тези, които – с благородно намерение – са готови да атакуват Дон Жуан, а може би и да го анатемосат.

Човек е интелектуалец за себе си, въпреки себе си, против себе си, неизбежно

Всеки национализъм е улица без изход.

Европа наистина представлява едно пространство, но пространство, пропито с цивилизация и тази цивилизация, нашата, европейската, ни е превърнала нас, европейците, в нещо проблематично.

 
 
Коментарите са изключени