shareit

Хората на Родопите: Кукерски фестивал в Широка лъка

| от Роса Фроум |

Една поредица за хората, културата и природата на Родопите от Роса Фроум

Роса Фроум е родена през 1989 година в Испания. Тя е пътувала и работила по проекти в социалната сфера и околната среда в Непал, Парагвай и Балканския полуостров. Журналист по професия, но ако я питате ще ви отговори, че “иска да разказва истории“. От по-студените въпроси (какво, кой, къде, кога и как) тя се старае да засегне особено “истории, които могат да донесат промяна“. В Родопите тя слуша с интерес, нетърпение и понякога – с носталгия, историите на хората от един от най-отдалечените краища на България.

Да боравиш ръчно с лещата на фотоапарата на Кукерския фестивал в Широка лъка може би не е най-добрата идея. Същото може да се каже за това, да се събудиш късно и да закусваш дълго в „Косовските къщи“. Уви, налага се да се откъснем от божествената закуска и да тръгнем. В 10 сутринта вече има задръстване около селото. Широка лъка се превръща във врящо море от хора, плетива и, разбира се, кукери.

Тази година в Широка лъка Кукерският фестивал беше отбелязан между 3-ти и 6-ти март. Въпреки че най-известният кукерски фестивал е в Перник, Широка лъка е столицата на народната музика. Всичко това беше отразено в програмата на фестивала.

Може би този тип събития не са за всеки, но определено си заслужава да се посети поне веднъж. Въпреки, че масовостта невинаги прави чест на оригиналността, легендите си остават същите. Чрез ритуалите си кукерите се опитват да уплашат злите духове и да донесат здраве, добра реколта и плодородие.

Дали съумяха да опазят Родопите и тази година? Убедете се сами в галерията горе.

Още от магията на Родопите можете да откриете тук.

 
 
Коментарите са изключени