shareit

Хобит, Властелин, Илайджа

| от |

От дете-звезда до единствения Фродо Бегинс сега и завинаги, Илайджа Ууд е от актьорите, които винаги успяват да те изненадат. Даже самият ти се чудиш как го прави. Но ето, че е факт.

Повечето хора се запознават с младия Илайджа, когато той е пораснало момче и броди из Средната земя с най-важната задача в света на фентъзито – да унищожи „единствения“ пръстен. И макар, ако трябва да сме честни, Фродо Бегинс да е най-добрата роля, която Илайджа Ууд е правил или някога ще направи, то той е във филмовия бизнес от много, много години.

Ууд започва кариерата си като дете-звезда и е приятел и верен спътник по снимачните площадки на доста по-успешния тогава Макколи Кълкин. Кариерата на Ууд обаче успява да прескочи онази тънка граница на порасването и минаването в света на възрастните без особени злополуки. Нещо, което не се случва в 80% от децата-звезди и актьорите започнали кариерата си прекалено рано.

Първата си роля младият Илайджа прави в друга важна, културно определяща филмова поредица – той се появява във втората част на „Завръщане в бъдещето“. Оттам насетне малкият Илайджа е взет под крилото на майка си, която твърдо вярва в неговия талант и го води на International Modeling and Talent Association, където актьорът се запознава с нужните хора и бавно, но сигурно започва да получава все по-големи роли, макар и в малки продукции.

Година след участието си в „Завръщане в бъдещето II Илайджа участва във филма Avalon. По нататък, всяка година, младият актьор прави по една роля в някоя кинопродукция. Следват филмите Paradise, Radio Flyer и The Good Son, като в последния играе заедно с Макколи Кълкин – той пък вече е голямата звезда, която помним като малко сладко момче.

За разлика от Кълкин Илайджа пораства добре. Той прескача пубертета и намира своето място сред конкретна ниша от млади актьори. Мелиса Джоан Харт, която е негова позната, иска именно той да изиграе най-добрият й приятел и гадже в тийн филма Drive me crazy, но макар тогава Ууд да е на 19 години, реалната възраст на персонажа, който трябва да играе, той изглежда прекалено млад и е заменен с Ейдриан Грение.

Младоликото излъчване обаче му печели най-важната роля в живота му – тази на Фродо Бегинс. Когато чува, че започва киноадаптаия по „Властелинът на пръстените“, Илайджа Ууд снима sci-fi тийн мистерията „Факултетът“ – едно от заглавията на тийн киното, от по-култово за този жанр време. На снимачната площадка заснема сцена от „Властелинът“ и я праща на Питър Джаксън. Трябва да минат няколко месеца, за да получи положителен отговор. В крайна сметка и до този момент актьорът твърдо вярва, че това е най-добрата му роля. И това е така.

Освен, че е най-епичното фентъзи правено някога, „Властелинът на пръстените“ е истински шедьовър на доброто кино и е една от най-добре направени адаптации по книга, която може да видите на голям екран. Всеки, който е пропуснал или има съмнения в епоса на Питър Джаксън, трябва да спре веднага. 15 години по-късно „Властелинът на пръстените“ е ненадминат в жанра и успехите си.

„Властелинът на пръстените“ и досега е пикът в кариерата на Ууд. След него той участва в Sin City, има роля в един от сегментите на Paris, je t’aime, играе една от главните роли в „Убийства в Окфорд“, което е адаптация по романа на Гийермо Мартинес, озвучава персонаж в анимацията „9“, снима драмата The Romantics и прекрасния „Блясъкът на чистия ум“. Най-доброто му изпълнение обаче след финала на „Властелинът“ до този момент е в сериала Wilfred – ненормалната история на депресиран мъж, който говори със съседкото куче, което вижда като голям човек.

Разбира се, че Илайджа влиза в ролята на Фродо за четвърти път по време на адаптацията „Хобит“.

След като озвучи един мини анимационен сериал – Over the Garden Wall, в момента актьорът работи по филма The Trust, който трябва да се появи в средата на тази година. До тогава предлагаме най-добрите му роли, от малко момче до голям хобит, в галерията горе.

 
 
Коментарите са изключени