shareit

Хирурзи от МБАЛ „Св. Анна” извадиха 3кг коса от стомаха на дете

| от chronicle.bg |

Трикилогламова топка от коса извадиха от стомаха на 12-годишно дете специалистите от отделението по детска хирургия във МБАЛ „Света Анна“- Варна.

Детето е постъпило в отделението по детска хирургия на МБАЛ „Света Анна“, след лечение в друга болница и неуточнена диагноза.

„Това е изключително рядък случай, а за мен е първи такъв“, призна шефът на отделението д-р Румен Христов, който практикува от почти 30 г. детска хирургия.

Хирурзите са установили перфорация на стомаха, перитонит и трихобезоар- конкремент, образувал се в ГИТ (гастро-интестинален тракт) от погълнати, несмилаеми чужди тела – косми, растения или неразтворени лекарства, примесени с хранителни частици и слуз. При интервенцията, д-р Румен Христов, д-р Петър Стамов и д-р Галин Христов вадят от стомаха на детето безоар с размер 26 на 27 см. Чуждото тяло в стомаха на момиченцето се оказва формирано от собствената му коса.

Година по-рано родителите са започнали да водят дъщеря си на медицински консултации, за да лекуват алопеция, а впоследствие в МБАЛ „Света Анна“ се оказва, че косите са били поглъщани от детето. Не е ясно за колко време се е формирала топката от коси в стомаха на детето.

Заболяването е известно като Синдромът на Рапунцел – чревно състояние – резултат от хранене на хората с коса, разстройство, известно като трихофагия.

Хората с този синдром поглъщат толкова много, че в течение на години, косата се натрупва, което води до огромна топка косми в стомаха или тънките черва. Има случаи, в които тази маса може да обгърне органи и да причини перфорации. Хората не могат да храносмилат човешка коса.

Поради това лечението може да единствено само хирургично. Известни са по-малко от 30 случая на този синдром.

 
 
Коментарите са изключени за Хирурзи от МБАЛ „Св. Анна” извадиха 3кг коса от стомаха на дете

Повече информация Виж всички