shareit

Хилари с преднина пред Тръмп

| от chronicle.bg |

Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Хилари Клинтън има от 7 до 9 процентни пункта преднина пред противника си от Републиканската партия Доналд Тръмп, показват резултатите от две социологически проучвания след конгреса на демократите, предаде Франс прес.

След конгреса на Републиканската партия, който бе преди този на демократите, Тръмп и Клинтън бяха с изравнени шансове в сондажите. АФП отбелязва, че заради медийното внимание, което получават кандидатите на тези партийни форуми, резултатите им в социологическите проучвания рязко скачат и именно на това се дължи сегашната преднина на Клинтън.

Според публикуваните вчера резултати от анкета на телевизия Си Би Ес 46 процента от запитаните са заявили, че на президентските избори на 8 ноември ще гласуват за Клинтън, а 39 процента – за Тръмп.

Резултатът на Клинтън бележи ръст от 4 пункта благодарение на перфектно оркестрирания конгрес, на който бе преодоляна полемиката с привържениците на съперника й от първичните избори Бърни Сандърс.

След конгреса на републиканците резултатът на Тръмп се покачи само с 2 пункта. Това стана до известна степен заради минискандала за плагиатстването на съпругата му Мелания, но най-вече заради това, че един от основните му вътрешнопартийни конкуренти – Тед Круз, отказа да го подкрепи пред очите на милиони зрители пред екраните.

Според резултатите от социологическото проучване, направено от Си Ен Ен, за Клинтън биха гласували 52 процента от анкетираните, срещу 43 процента за Тръмп. Същата анкета веднага след конгреса на републиканците даваше преднина на Тръмп с три процентни пункта – 48 на 45 процента.

 
 
Коментарите са изключени