shareit

Хилари Клинтън се обяви за избраница на Демократите

| от chronicle.bg |

Хилари Клинтън обяви, че печели надпреварата за номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ, съобщава БТА. В реч в Бруклин, Ню Йорк, където спечели първичните избори в щата Ню Джърси, Клинтън каза на привържениците си, че са свидетели на исторически момент.

„Благодарение на вас достигнахме исторически момент. За пръв път в историята на страната ни жена ще бъде номинацията на някоя от големите партии“, каза тя, като добави, че победата й „принадлежи на поколенията жени и мъже, които са се борили и са се жертвали, за да направят този момент възможен“.

Вчера демократите произведоха вътрешнопартийни избори в пет щата Калифорния, Монтана, Ню Джърси, Ню Мексико и Южна Дакота, а в Северна Дакота. Шестте щата дават общо 806 делегатски места за националния конгрес на Демократическата партия във Филаделфия на 25-28 юли.

За бившата първа дама вчерашните избори нямаха толкова важно значение. Тя още преди това си беше гарантирала издигането на кандидатурата й за президент на САЩ, като събра подкрепата на 2383 делегати за предстоящия конгрес във Филаделфия. Точно толкова са й необходими за утвърждаването на кандидатурата й.

Победата в Ню Джърси я издигна осезаемо над прага от 2383 делегати.

 
 
Коментарите са изключени