shareit

Хърватският парламент отстрани премиера Орешкович

| от chronicle.bg |

Хърватският Сабор (парламент) гласува недоверие на премиера Тихомир Орешкович.

Така само 6 месеца след сформирането на управляващата коалиция между Хърватската демократична общност /ХДО/ на Томислав Карамарко и Движението МОСТ на Божо Петров Хърватия остана без кабинет. Дълго живелият в чужбина предприемач Орешкович беше поканен от МОСТ и ХДО като ръководител-технократ на правителството, което беше натоварено с извършването на тежки икономически реформи. Карамарко и Петров заеха постовете на негови заместници.

Преди вота Орешкович заяви, че „истинската причина за събарянето на неговото правителство е опитът от негова страна да защити националните интереси в спора между петролните компании МОЛ и ИНА, да продължи арбитража по този спор и желанието му да започнат нови преговори“.

„Не е никаква тайна, че моите позиции по този въпрос се различаваха от тези на някои членове на кабинета“, каза още Орешкович, визирайки вицепремиера Карамарко.

Вчера Карамарко, който защитаваше позицията, че делата на хърватската държава срещу унгарската петролна компания МОЛ трябва да бъдат прекратени, подаде оставка от поста си. Няколко часа преди това специална хърватска комисия за конфликт на интереси обяви, че в работата си като вицепремиер Карамарко е работил в полза на унгарците.

Лидерът на ХДО обаче призова премиера Орешкович и другият вицепремиер Божо Петров от Движението МОСТ също да се оттеглят. След нарастването на напрежението покрай МОЛ, ХДО поиска „преконфигуриране“ в управлението на страната, а цитираните причини са недобрата работа на кабинета в сферата на икономиката, социалната политика и по създаването на работни места

Вестник Сега припомня, че списание „Национал“ преди месец публикува консултантски договори между съпругата на вицепремиера Ана Карамарко и петролния лобист на унгарската компания МОЛ Йозе Петрович. МОЛ води съдебен спор с Хърватия заради петролната компания ИНА, в която правителството и унгарската компания имат дялове от съответно 44,8% и 49%. Страните водят съдебен спор за това как се управлява компанията.

Карамарко призна за съществуването на договора, но твърди, че това не е повлияло в работата му на вицпремиер. Същевременно самият той настояваше правителството да обмисли и евентуално да се оттегли от арбитражните дела срещу унгарската компания поради възможни големи финансови загуби.

Разкритията и стартиралото разследване на специалната комисия доведоха до тежки сътресения в правителството, ръководено от Тихомир Орешкович, който призова Карамарко да се оттегли. Същият призив направи и коалиционният партньор от Движението МОСТ Божо Петров.

В края на миналата седмица ХДО съобщи, че Орешкович е загубил доверието на партията и те предлагат за нов премиер сегашният финансов министър Здравко Марич.

Същевременно социалдемократичната опозиция призова за предсрочни парламентарни избори в страната още през юли.
ХДО на Томислав Карамарко получи най-много гласове на изборите в края на миналата година. Тя формира коалиция с либералната МОСТ, а за ръководител на технократското правителство, натоварено с изпълнението на тежки икономически реформи, беше поканен живелия дълго време в чужбина предприемач Тихомир Орешкович. Пререкания в коалицията има още от началото на работата й, а разкритията за Карамарко доведоха до сегашната крайно напрегната ситуация.

 
 
Коментарите са изключени