shareit

„Хари Потър“ спести 1 млрд. паунда на Royal Bank of Scotland

| от chronicle.bg |

Британската Royal Bank of Scotland е спестила 1 млрд. паунда (около 1,28 млрд. евро) от данъчни облекчения заради финансирането на правата за разпространение на блокбъстъри като няколко серии от поредицата „Хари Потър“, „Троя“ и „Батман в началото“.

В продължение на години данъчните експерти на банката, която в момента е мажоритарна собственост на държавата, развиват портфолио за финансиране на филмово разпространение на обща стойност 3,8 млрд. паунда с цел да се възползват от щедрите данъчни отстъпки, предвидени за подпомагане на кино-индустрията във Великобритания.

Банката закупува правата за разпространение, след което ги предоставя обратно срещу заплащане на филмовите студия. Схемата, действала между 1998 и 2007 г., е създадена, за да поощрява отпускането на финансиране за филмовата индустрия.

В този период отстъпки в данъчното облагане получава всяка инвестиция над 15 млн. паунда.

Щедрите данъчни облекчения за филмовата индустрия се превърнаха в източник на противоречия, след като бяха разкрити серия от кухи структури, създадени целенасочено за данъчни измами.

Някои от най-богатите банкери, футболисти и популярни личности във Великобритания се оказаха замесени в съмнителни схеми за бизнес-партньорство в киното, като голяма част от тях вече се разследват от данъчната администрация.

Приходната агенция на Великобритания проверява и някои от инвестициите на RBS във филмовия сектор. Източник на The Guardian, близък до ръководството на банката, твърди, че финансовата институция никога не е имала намерения да се възползва от непозволени данъчни облекчения.

Той обаче признава, че в два случая приходната агенция е обжалвала размера на приспаднатите данъци на RBS по тази схема, като и в двата случая банката се е съгласила, че той не отговаря на реалната стойност на правата за разпространение на филмите.

„До 2008 г. RBS както и много други банки предлагаше лизингови договори на медийни компании, включително филмови студия. Тези договори съответстваха на данъчното законодателство, включително възможността за данъчни облекчения, която беше въведена за поощряване на британската кино-индустрия в този период“, съобщава се в позиция на банката.

Данъчното законодателство беше променено през 2007 г., като на този етап RBS излезе от този бизнес, допълват от банката, която твърди, че е изпълнила всички свои данъчни задължения съгласно изискванията на приходната агенция.

 
 
Коментарите са изключени