shareit

Хапче успешно замества тренировките, гори мазнини

| от chronicle.bg, по БТА |

Американски учени разработиха хапче, което постига същия ефект като физическите упражнения – то топи мазнините и увеличава издръжливостта на организма на натоварвания, съобщи Франс прес.

Засега специалистите от института по биология Солк в Сан Диего са провели експерименти единствено върху опитни мишки. Но резултатите са окуражаващи и новият медикамент ще може в скоро време да бъде изписван на хора с наднормено тегло, на хора с увреждания и на сърдечно болни.

Екипът на д-р Роналд Евънс разработил експериментална молекула, която въздейства върху гена, отговорен за изгарянето на мазнините. Те са я кръстили GW1516. Опитни мишки, които са водели заседнал начин на живот, третирани с въпросната молекула, са бягали във въртящ се цилиндър в продължение на 270 минути, преди да почувстват умора. А подобна група гризачи, без намесата на GW1516, са се изморили само след 160 минути.

Увеличаването на издръжливостта се оказало 70 процента. Третирани с GW1516 мишки в продължение на 2 месеца рязко ограничили теглото си и понижили нивото на кръвната си захар.Това води на мисълта, че тази субстанция може да помогне и на диабетиците.

 
 
Коментарите са изключени