shareit

Груевски: Нормално е да има българска паметна плоча на Каймакчалан

| от chronicle.bg |

Нормално е да има българска паметна плоча на мястото, където преди 100 години се е провела битката при Каймакчалан, като София трябва да поиска това по официален ред, коментира във „Фейсбук” лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер на западната ни съседка Никола Груевски по повод скандала с поругания войнски паметник.

„Не мога да оправдая нито незаконното поставяне на плоча от войници от друга държава, които са преминали нелегално границата, нито начина, по който журналистът Миленко Неделковски реши индивидуално да извърши действие, което създава омраза и негативна енергия”, подчертава Груевски, цитиран от bTV.

Той посочва, че в битката участват не само българи и сърби, но и огромен брой македонци – доброволци и мобилизирани. Най-много са в 11-та бригада на българската армия – четници от ВМРО. „Доколкото Сърбия има своя паметна плоча на това място, не виждам причина да не се позволи на България да постави по законен начин своя. И двете страни са ни съседи и имаме обща история, няма причина да бъдат третирани различно”, пише експремиерът.

Той отбелязва, че и Скопие трябва да се активизира по отношение на събитията от преди създаването на независима македонска държава, но в които са участвали македонци – в редиците на българската, сръбската, гръцката или турската армии.

Според Груевски на Балканите трябва да следваме примера на Франция и Германия, които са също са били врагове през Първата световна война, но днес „нито камък не е паднал от гробовете на над 760 000 германски войници”.

 
 
Коментарите са изключени