shareit

Грижа ви е за сърцето? Пийте чай

| от chronicle.bg, по Quartz |

 

Сред новогодишните решения за 2016-а трябва да добавите още едно, ако искате да сте здрави с малко усилия – пийте повече чай.

През декември група китайски учени публикуваха в американско списание за хранене изследване, според което редовното пиене на чай може да ви предпази от запушване на артериите.

Грижата за артериалното здраве обикновено става чрез лекарства и големи промени в начина на живот като по-добра диета, правене на упражнения и по-ограничена употреба на алкохол.

Голяма помощ за това обаче оказва чаят заради съдържащите се в него флавоноиди. Те са вид химични вещества, които се намират в растенията и най-вече – в чая. Доказано е, че водят до почти мигновени резултати.

Учените основават твърденията си на изследване върху 5006 души в Китай. Резултатите показват, че пиенето на чай поне веднъж седмица за една година се асоциира с по-ниски нива на запушвания на артериите.

Най-добрият източник на полезните химични вещества е зеленият чай, но и в черният също има флавоноиди.

През 2013 година американски учени обявиха, че пиенето на чай намалява риска от инфаркт и сърдечносъдови заболявания. Според експертите има неоспорима връзка между чая и здравото сърце.

 
 
Коментарите са изключени