Григорови през 2013-та : Всички са маскари и всичко, което не е китайско е менте

| от |

Сибина: В началото на 2013-та поставих личен рекорд – направих 7 баници за един ден, защото Асен беше решил, че ще организира тематичен купон за рождения си ден … на баница и вино. Гледам, че и първият ми постинг в Тиутър през януари е кулинарен и гласи: „A помните ли времето, когато белтъците се разбиваха на сняг само с една проста вилица.“

Оттогава една приятелка като реши да прави баница, винаги ми се обажда за рецептата. В тези моменти чувствам морално удовлетворение.

С това се изчерпват кулинарните ми подвизи през 2013 г. –  готвенето е предизвикателство за мен до момента, в който разбера, че много ме бива, но никак не ми е интересно.
20130720_191052

Сибина и Асен: Подозираме обаче, че това е годината, в която сме изяли най-много пици – виновни са всички нови заведения в София като Forno Cipollini, La Botega, Rado Pizza и традиционната за нас Leo’s Pizza – да са живи и да се радват на добри финансови резултати и догодина, защото пицата е любимата ни храна – колкото по-италианска, толкова по-добре.Другият ни годишен рекорд трябва да са сериалите – Homeland, The Americans, Newsroom, Downton Abbey, Suits, The Killing, Mad Men, The Hour, Burning Bush, Breaking Bad, Orange Is The New Black, The Boss, House of Cards …  Може и да забравяме половината. Завършваме годината с ‘Masters of Sex“.

През 2013-та година получихме и няколко житейски урока
1. Наивно е хората да се делят на „тези от нашите“ и  „от другите“. Така, както могат да ти навредят „нашите“, „другите“ могат само да си мечтаят.
2. Има една немалка група хора, които нямат реална представа за себе си. (Изразихме се меко, но бихме искали да звучи като написано с главни букви и три удивителни (поне)). Скромността е полезно качество.
3. Совите не са това, което са. Няма „добри“ и „лоши“.
Точка по тази тема. Иначе рискуваме да стане много дълго.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Дребните неща в живота, които ни радваха през 2013:
- два часа седмично тенис (за всеки)
- карането на колело (през лятото)
- виното Rapitala
- Открихме грамофона
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
През 2013-та се убедихме, че като работиш с правилните хора, работата носи удоволствие. За политиката можем да кажем убедено (и информирано), че „всички са маскари“. А за живота – че всичко, което не е китайско сигурно е менте.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
През 2013 гласувахме един път против (на Референдума) и един път въобще не гласувахме (на парламентарните избори).
Сибина: През 2013-та за малко не умрях от алергична реакция след коктейл от Ред Бул, вино и хапче за глава. За щастие бяхме в Банско, а не в София, където извън сезона отношенията са по-близки и разстоянията по-малки.
Асен: Не знам кой беше по-уплашен – дали аз или докторът, но той си свърши работа, за което ще сме му благодарни цял живот. Наистина. Казва се д-р Благой Терзиев.
По отношение на хапчето – първо изречение в листоваката му е, че може да предизвика алергичен шок с летален изход. Не знам по каква причина агенцията по лекарствата е разрешила продажбата и употребата му. Все пак е само хапче за глава. Извод – винаги четете упътването.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
През 2013 се запознахме с Григор Димитров. Истинска звезда.
Асен: След десетгодишни опити, изведнъж започнах да играя истински тенис. Усещането е като да минеш звуковата бариера – внезапно си на съвсем друго място.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Музиката стана важна и за Сибина. Откритията на 2013 за нас: Badfinger – Baby Blue. Mark Knopfler & Emmylou Harris – I Dug up a Diamond , Jennifer Warnes – Way Down Deep. Цялата Jem, Stromae – Formidable. Kanye West – Black Skinhead.

И ако някой ви пита дали кабелите имат значение, кажете му, че имат, огромно.
 
 

Подмладяваме мозъка си с младежка кръв

| от chr.bg |

Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско установиха, че преливането на кръв от подрастващи организми може да вдъхне нова младост на мозъка, съобщава сайтът Лайф, цитиран от БТА.

Спeциалистите провели експерименти с опитни мишки. Преливането на „млада кръв“ в организма на гризачите значително повишило когнитивните способности на мозъка им и на практика спряло естествените процеси на стареене.

Ферментът ТЕТ2 в резултат на няколко преливания на „свежа“ кръв в „стария“ организъм показал висока активност и станал причина за ускореното обновяване на мозъчните клетки на опитните животни. Учените планират в скоро време да тестват новия метод и върху хора. В случай на успех, може да се постигне пробив при лечението на тежките дегенеративни заболявания, увреждащи мозъка. Специалистите изтъкват, че преливането на кръв и паралелното провеждане на клетъчна генна терапия ще позволи частичното или пълното възстановяване на правилния режим на работа на невроните и синапсите.

 
 

Как да не бъдем идиоти в петък вечер

| от chronicle.bg |

Това, което едно време беше в петък вечер по баровете, сега, след 30-те, е в събота по обяд в Южния парк. Вместо водки се пият кафета, и наоколо има деца, бебета и кучета, които по баровете не се мяркаха, но в общи линии е същото. Само дето като по-млади изживявахме славно настояще, а сега си припомняме с тъга в очите славното минало, след което забърсваме повръщаното от гушата на бебето.

И макар че с възрастта „петък вечер“ от понятие, което обозначава безпаметно пиянство и случайни сексуални контакти, се видоизменя в лежане на дивана с пица и сериал, има хора, които и на 20, и на 30, и на 40, пазят светостта на последната вечер от работната седмица.

Нека да видим какъв тип поведение в петък вечер ни прави идиоти:

Не пийте адски много

Замислете се само колко я лелеехте тая събота цяла седмица. Пийте си, нали, не казваме да не пиете, ама не си я разваляйте ей така. Важно е да се наспите – иначе лошо. Затова се почнете отрано, веднага след работа. В 6 свършвате, в 6:05 вече да ви се носи! Никакви ходения до у вас, никакви къпания – да сте се къпали, когато е било време. По този начин до 12:00 – 1:00 някъде ще сте направили главата вече и ще можете спокойно да си идете да си легнете.

Не простейте

Българи сме си, нормално е да си простеем понякога. Да си поседнем на маса, да пийнем ракия, да замезим, да попсуваме, да се поскараме за политика, да закачим леко жената на ближния, това са нормални неща. Великата простотия обаче понякога избива в бой, селско държане със сервитьорките, мощни скандали с тряскане на чинии и други тъпи неща. Не ги правете, жената може да се бие и вкъщи.

Не се застоявайте при момичетата, ако те не ви искат

Не всички имат изтънчен вкус към така умелата, остроумна и очарователна досада, която причинявате. Бъдете мил с жените и приемайте „Не“ за отговор. Бихме искали да ви успокоим, че отказът не означава обезателно, че сте мухльо, но всъщност означава точно това – иначе защо ще ви отказват. Но така и така сте мухльо – поне имайте достойство. Най-жалкото нещо е да седите и да чакате на опашка пред момичето, а всъщност опашка да няма.

Не карайте пил

Не защото може да се убиете. Това и тромб в сърцето може да го направи. Не и защото може да убиете друг човек. Така и така, колкото и да кретаме, всички вървим към смъртта. Дали ще дойде за някого от земетресение 2,8 или от вашия автомобил – въпрос на съдба. Но…имайте предвид, че ако изпиете три уискита и две ракии и се качите зад волана, може да ви спрат полицаи, които да не искат подкуп. Не е много вероятно, но се случва. Което значи вместо да се приберете да си ближете раните от алкохолното опиянение в леглото си, да се разкарвате до болници да ви взимат кръв, да висите в районното, след това да ви съдят и въобще…не си струва.

Саможертвена изолация

Ако смятате да теглите една майна на всички и да си останете вкъщи, за да ги накажете, да знаете, че на никого не теглите майна освен на себе си. Ако имате желание да прекарате петък вечер под одеялото – ок. Но ако ще го правите, за да нараните някого, просто сте идиоти.

 
 

Нова електростанция с безплатен заряд в София

| от chronicle.bg |

Мрежата от електростанции с безплатен заряд, изградена от КИА Моторс България, се увеличава с още една локация. Гостите на модерния ресторант с италианска кухня Cinecitta в София ще имат възможност да зареждат безплатно електрическите си возила. Ресторантът, който е локализиран в района на Киноцентър Бояна, разполага с обособено за целта паркомясто.

Станцията дава възможност за заряд на 100% от предлаганите на пазара електромобили, като за 40 мин. клиентите могат да заредят 20% от капацитета на батерията си. По този начин те ще гарантират безпроблемно използване на своите електромобили в рамките на деня. За пълен заряд са необходими 5 часа.

Към момента електростанции с безплатен заряд са монтирани пред търговско-сервизния комплекс на КИА в София, Таксиметрова компания Йелоу 333, България Мол, Булстрад АД – централен офис, централния офис на Дарик радио, НДК и пред хотелите на „Виктория Груп“  в София и Пловдив.

Не само клиентите на марката, но и всички потребители на електромобили имат възможност да зареждат безплатно своите електрически превозни средства във всички търговски представителства на КИА на територията на страната.

 
 

Тайни от кухнята на MasterChef 2018

| от chronicle.bg |

Часовникът, който гледаме в ефира на БТВ в последните три години всяка пролет, в момента отброява последните минути. Атмосферата в студиото на MastefChef е по-спокойна от тази на екрана, защото до печките са хора, вече минали през този процес и някои от тях вече имат свой бизнес. „Стоп“! След минути групата ни се потапя в света на екзотична веджи супа, патешко с крем кашу, шоколадов сос с тютюн, шоколадовата торта с няколко слоя и ободряващо кафе от Кения.

Журито и бившите участници не само напомниха какво отличава това предаване от всички кулинарни телевизионни формати, но и ни накараха да очакваме с нетърпение премиерата на четвъртия сезон, която е на 26.02 от 21:00.

Юрист с привлекателна външност, жена открила силата на готвенето след претърпяване на инцидент и още 19 участници, чиито истории са като извадени от филмов сценарий. Всичко това, както обикновено, се случва под зоркия поглед на тричленното жури, което тази година има ново попълнение. Ресторантьорът Лео Бианки ще застане на подиума до шеф Петър Михалчев и шеф Андре Токев, и ще оценява както кулинарните умения на участниците, така и техния нюх да превърнат хобито си в успешен бизнес.

Image uploaded from iOS (3)

Всъщност кулинарното представление беше само загрявката преди същинската битка. Финалистите от предишните три сезона бяха разделени на три отбора и в продължение на един час показаха процеса, който стои зад добре плейтната чиния с хипнотизиращи цветове и експлозия от вкусове.

Image uploaded from iOS

Грижата за предястието беше поверена на Симеон (победител), Аврам и Стефан от първия сезон, които приготвиха екзотична веджи супа (с царевица, джинджифил, кокос и лимонена трева), пикантни скариди и хрупкава изненада. А ние имахме възможност да наблюдаваме прецизността и бързината , с която се приготвят всички ястия от терасата, като привилегировани участници във формата.

Image uploaded from iOS (1)

Финалистите от втори сезон Евгени, Йоана и Севда (победител) ни изненадаха със патешки гърди с крем кашу, бадемов чипс, бульон от манатарки във вид на пяна и… шоколадов сос с черешов тютюн.

Image uploaded from iOS (9)

Десертът беше поверен на финалистите от третия сезон на предаването – Божана (победител), Росица и Цветомир. За доброто начало на събитието се погрижи Роси, която приготви специално кафе от Кения, с приятна сладост и алтернативен начин на приготвяне. Тематичната торта с формата на логото на предаването не беше просто шоколадово изкушение, а три слоя шоколадово пътешествие от вкусове и усещания, завършени от най-различни декорации като шамфъстък, ядливо злато, захарен памук и др.

Всичко гореизброено, както вече казахме, е само кратко откриване на завесата преди същинската част, която предстои. Шоуто не обещава нищо повече от това поредна година да се докаже като фаворит на зрителите, защото наред с напрежението и сензацията показва и другата страна – тази, която може да вкара и най-непохватните зрители в кухнята, стига те да имат желание.