shareit

Григор не остави шансове на Симон на старта в Синсинати

| от TennisKafe.com |

Григор Димитров изнесе една от най-качествените си продукции за сезона и напълно обезоръжи опитния Жил Симон с 6-1 6-3 на старта на Western&Southern Open. Българинът бе тотален антипод на това, което показа в Рио де Жанейро, като днес играеше уверено, последователно и целенасочено.

Григор потегли взривно и се възползва от тенденцията за тромав старт, която Симон вече демонстрира в няколко от предишните им мачове. Димитров пласира изящен форхенд уинър в ъгъла на корта още в първата точка, стигна до 15-40 и след няколко мъдро изиграни слайса предизвика грешка от бекхенд на французина. Григор експресно затвърди пробива на нула за 2-0, а и поведе с 40-0 в следващото подаване на съперника.

Симон заличи първите два шанса, но при третия българинът избяга на форхенда си и пласира дълбок ретур, след което прати още един удар близо до линията, а съперникът му вече нямаше отговор – 3-0. Димитров и този път спечели гейма си доста категорично и се откъсна с 4-0, докато срещу името на фрацузина вече стояха 5 непредизвикани грешки и едва 41% вкара първи сервис.

Симон най-после се разписа в резултата са 1-4, след което поведе с 30-0 на начален удар на първата ни ракета. Димитров стигна до 30-30, а съперникът му имаше превъзходство в следващата точка, но заби протоколно воле в мрежата. Симон разгада сервиса на Григор и се добра до равенство с ретур уинър, само че българинът определено водеше играта в тези минути и успя да спечели гейма си за 5-1.

Нещо повече – Димитров за втори път днес поведе с 40-0 в подаването на съперника и затвори сета с перфектна атака към мрежата и елегантно изиграно воле по късия диагонал. В играта на българина личеше ясна идея, той сервираше стабилно и разнообразно, допусна само две непредизвикани грешки в откриващата част и проведе повечето разигравания по начин, който му позволи да избира ударите, които наистина иска да играе в конкретния момент. От трибуните наблюдаваше Дани Валверду, който работи с таланта ни от месец насам и очевидно има своя принос за промените.

Григор отпусна на Симон една точица в първите си две подавания след почивката, а при 2-1 нанесе своя удар. Французинът сбърка още едно лесно воле за 15-30, след което Димитров го изтласка извън корта с хубав бекхенд и завърши точката от форхенд. Симон някак се добра до 40-40, само че Григор изстреля форхенд уинър копие на онзи от първата точка в мача, за да си осигури нов брейкбол. Този път Симон не издържа и заби удара си в мрежата – 1-3.

Димитров пък спечели поредния си лесен сервис гейм на 15 и вече докосваше победата при 4-1. Симон имаше още малко останали съпротивителни сили и намали до 2-4, след което получи и първите си два брейкбола в мача. Григор обаче ги заличи с впечатляващо самочувствие и звучен аванс по правата му даде аванс от 5-2. В този момент статистиката сочеше, че Симон не е успял да върне 28% от сервисите на Димитров, докато при българина този процент беше едва 8!

Французинът още веднъж намали аванса на първата ни ракета до 3-5, само че Григор остана пределно концентриран и с няколко енергични точки сложи последните щрихи на вчепатляващия триумф. Това е трета победа за българина над Симон в рамките на сезона и най-убедителната в съперничеството им до момента. Димитров продължава напред срещу Фелисиано Лопес или Миша Зверев.

TennisKafe.com

 
 
Коментарите са изключени