shareit

Гражданите на ЕС ще могат да останат във Великобритания след Брекзит

| от chronicle.bg с БТА |

Всички граждани на ЕС, които в момента живеят във Великобритания, ще могат да останат в страната след Брекзита, информира британският вестник Дейли телеграф, цитиран от БТА.

Позовавайки се на неотдавнашно проучване изданието уточнява, че във Великобритания живеят около 3,6 милиона граждани на ЕС, като 80 процента от тях ще имат право на постоянно пребиваване към момента на излизане на страната от Евросъюза в началото на 2019 година.

Останалите над 600 000 души ще получат амнистия и ще могат да останат постоянно.

Премиерът Тереза Мей отказа да гарантира правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, заявявайки, че правителството не трябва да разкрива плановете си преди преговорите по Брекзита, които ще започнат следващата година.

Гражданите на ЕС получават право на постоянно пребиваване, когато са живели над пет години във Великобритания.

Според проучване на министерството на вътрешните работи към момента, в който Великобритания ще напусне ЕС, само 80 процента от гражданите на Евросъюза ще имат право на постоянно пребиваване, посочват източници. На останалите също ще им бъде разрешено да останат във Великобритания, но трябва да се уточни точно как ще се случи това, отбелязва източникът на изданието.

Друг източник потвърждава информацията, но допълва, че е важно да бъдат постигнати реципрочни споразумения с ЕС, които да гарантират на британците в чужбина същите права.

Вътрешното министерство все още работи по начина за определяна на точния брой европейци, живеещи във Великобритания, и за установяване колко дълго са били в страната. Самият план за амнистия е в началната си фаза и ще породи опасения, че мигранти от ЕС ще започнат масово да пристигат във Великобритания преди Брекзита, допълва изданието.

Според някои служители по тази причина правителството трябва да обяви ясна дата, след която няма да има амнистия за новодошлите.

Министърът на международната търговия Лиъм Фокс бе критикуван тази седмица, след като заяви, че статутът на живеещите в страната мигранти от ЕС е „една от главните карти“ на Великобритания в преговорите по Брекзита.

Около 1,6 милиона европейци, живеещи във Великобритания, са от страните приети в ЕС преди 2004 година, а 1,5 милиона са от осемте източноевропейски страни, приети преди 12 години.

Изданието коментира, че европейските лидери дават сигнал, че както и да се опитва Великобритания да рамкира преговорите, евросъюзът е решен да защити вътрешната свързаност на блока и да покаже, че Великобритания е по-зле извън клуба, отколкото когато беше негов член.

Вестникът припомня, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Европейският съюз трябва да е „непреклонен“ спрямо британските „маневри“ във връзка с условията за Брекзит.

 
 
Коментарите са изключени