shareit

Гръцките авиодиспечери отмениха планиранaтa стачкa

| от chronicle.bg с БТА, БНТ |

След среща с гръцкия транспортен министър гръцките авиодиспечери отмениха планираните за следващата седмица стачки, които трябваше да започнат от полунощ, предаде Асошиейтед прес.

В изявление профсъюзът на авиодиспечерите посочи, че транспортният министър Христос Спирдзис е обещал да се направят промени в законопроекта за реорганизиране на гръцката служба за гражданската авиация.

След конструктивен и честен диалог с министъра, който внесе яснота и формулира ангажиментите, асоциацията реши да отмени поредицата от 24-часови стачки, посочи синдикатът.

В очакване на стачките гръцките авиокомпании Aegean и Olympic анулираха международните си полети, а ирландската Ryanair обяви, че е отменила 110 полета за целия уикенд, припомня Франс прес.

Вчера авиодиспечерите в Гърция смятаха да затворят всички летища за четири дни. Те искат правителството незабавно да анулира вече приет закон за промени в организацията на гражданската авиация. Поставиха ултиматум на премиера Алексис Ципрас – „или приемате нашите условия, или пълен хаос по летищата“. Министърът на транспорта Христос Спиртзис заяви, че зад стачката стои опозицията, която умишлено поддържа напрежението.

Според синдикатите спорният закон цели приватизация на част от държавната компания и не е съгласуван с браншовата организация. Протестира се и срещу приватизацията на 14 летища.

 
 
Коментарите са изключени