shareit

Градът, в който пиеш безплатна бира, ако караш колело

| от chronicle.bg |

Като награда за „зеленият“ ви начин на живот можете да получите безплатна бира, сладолед, билети за кино и още. 

В италианския град Болоня обществото иска да стимулира използването на градския транспорт, колело или ходене пеш, вместо използването на кола.

Те постигат това чрез приложението „Bella Mossa“ (от италиански – „Добра работа“). Негов автор е Марко Амадори, който пуска апа през 2017 година. Ето как работи:

1. Сваляте „Bella Mossa“ на телефона си.

2. Логвате пътуването си и изкарвате точки.

3. Разменяте точките за награди.

„За първи път можем да заинтригуваме цялото общество с подобен проект и да стимулираме всеки човек да предпочете по-безопасен за природата транспорт пред колата. А накрая да получи безплатно или с намалена цена продукт, който обича“, казва Марко.

Над 100 бизнеса са се записали като места, където можете да получите отстъпка срещу точките си. Приложението позволява потребителите да се състезават един с друг, за да видят кой ще изкара повече точки.

Самите точки не се дават на измината дистанция, а на пътуване, защото според Амадори „важно е дори да изминете 1 километър, да го направите безопасно за природата“.

GPS тракър следи за изминатия път, а също така и познава какъв транспорт използвате. Също така, може да видите колко CO2 сте спестили на природата при всяко пътуване.

На ден можете на запишете само 4 пътувания, така че хората трябва да я употребяват по-дълго, за да съберат достатъчно точки за награда. Един сладолед е около 3000 точки, което се равнява на 8 пътувания плюс бонуса, който всеки нов потребител получава.

Приложението „Bella Mossa“ работи само 6 месеца в годината и се финансира от ЕС и италианското правителство. Ограниченото време не пречи за миналата година приложението да е регистрирало 3,7 милиона километра само в Болоня.

 
 
Коментарите са изключени