shareit

Господът (на Елена Бото) е по-добър от твоя

| от |

Да представиш Господ като жена, да говориш чрез движения за религията и да твърдиш, че тя разделя обществото, изглежда нестандартно, а за мнозина може дори да се приеме като провокация. Да сравняваш боговете на една и друга религия така сякаш сравняваш предмети – още повече.

Въпреки това именно това поставя в основата на представлението си португалско-германската изпълнителка Елена Бото. “Авраамскa цялост“ (или „Господът ми е по-добър от Господа ти“) разглежда трите авраамистичните религии – юдаизъм, християнство и ислям – с щипка ирония. Те тръгват от един и същ корен, но въпреки това разделят хората и именно там е парадоксът.

Според Бото желанието на всеки да угоди повече на собствените си богове ражда нетолератността и разделението между хората. Безкритичното приемане на определени догми води до нетолерантност, неразбиране, отхвърляне на другия.

Тя ще изнесе своето представление в България като част от международния фестивал „Антистатик“. Това ще бъде третото й идване в страната ни.

Португалката в търсене на смисъла на боговете

Елена Бото е родена в Авейро, Португалия. Интересът към театъра и танца се поражда още в ученическите й години. Може би затова и напуска университета Коимбра само след две години във факултета по изкуства, за да се присъедини към Instituto de Arte Dramática – компания, създадена от бивши студенти на полския театрален режисьор Йежи Гротовски.

След разпадането на трупата в средата на първото десетилетие от новия век Бото започва самостоятелна кариера като артист на свободна практика. Тя изследва границите на театралното и създава различно, модерно изкуство. Португалия й отеснява заради малкото възможности за развитие в сферата на експерименталния театър и модерния танц. Така попада в Берлин, където учи именно театър на тялото и съвременен танц. Казва, че това е град, в който не можеш да правиш пари, но й е приятно да живее там и вижда смисъл да бъде в този град – най-малкото, защото лесно среща съмишленици там.

Елена Бото отдава на времето си в Германия и създаването на „Господът ми е по-добър от Господа ти“.

В Берлин тя живее в смесена религиозна среда – има мюсюлмани, християни, юдеи. Тя вижда как тези култури могат да съжителстват без проблем. И все пак усеща лека нотка на лицемерие – различните са толерантни към другия, но държат да останат разделени, да изтъкнат различието си.

Тези нейни наблюдения се смесват с пътуване до Израел. Там тя прекарва известно време в резиденция, докато изучава религиозните молитви. Там разделението между религиите е много голямо, въпреки че и християнството, и ислямът, и юдаизмът намират своите корени в Израел.

Именно това я провокира да създаде представление, в което да повдигне темата за религиите и за мястото на Бог. В него тя подхваща тази сложна тема, като използва елементи от различни начини на изобразяване на Бога, както и молитвени жестове, ритуални практики и символи в юдаизма, християнството и исляма. Тя представя Бога като женско създание, което непрекъснато се трансформира. Казва, че богът-жена в пиесата й е по-скоро стечение на обстоятествата, защото е искала да бъде вътре в представлението, а не просто да го режисира.

До преди две години се е опитвала да изтрие театралното от работите си и да използва хореографски подход, за да преобърне движението така, че да конструира нов смисъл. Днес вече не се страхува от това да навлезе повече в полето на театъра. Именно в това свое представление тя дори използва повече театралност.

Собственият Бог

Самата тя не се определя като особено религиозна.

„Мисля, че понякога моят Бог е работата. Там намирам своите отговори, задавам повече въпроси, отивам някъде…носи ми някакъв мир и ми помага да разбера каква съм като човек, дори когато става дума за етика и позиция. Начинът, по който представям нещата“, казва Елена Бото.

Нейният храм е студиото.


Представлението на Елена Бото “Авраамскa цялост“ (или „Господът ми е по-добър от Господа ти“) можете да гледате на 17 април, от 19:30 ч. в ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс. То е част от програмата на Международния фестивал за съвременен танц и първорманс „Антистатик“.

 
 
Коментарите са изключени