shareit

Горя сградата на Син Сити в София

| от chronicle.bg |

Гори покривът на сградата, в която се помещаваше нощния клуб Син Сити, съобщиха във Facebook очевидци.

Пожарната  потвърди информацията.

Сградата се намира на ъгъла на бул. „Христо Ботев“ и бул. „Александър Стамболийски“.

 

Много преди да се превърне в „Син Сити“, сградата е театър „Ренесанс“ – построен през 1900 година. 40 години по-късно изгаря, но бива възстановена отново. Най-известна е като несъществуващото вече кино „Възраждане“ – спомен за културния живот на района. Във втората половина от първото десетилетие на XXI век се превръща в чалготеката „Син Сити“ до януари 2016 година.

Оттогава започва периодът на бавен разпад.

В края на миналата година собственик на сградата – Красимир Георгиев обяви намерението си на мястото на бившата дискотека да построи петзвезден хотел. Явно обаче към момента няма намерение да събаря с кранове или да започва строителството.

Към март миналата година стана ясно, че сградата никога не е изваждана от регистъра на паметниците на културата, където е вписана с най-ниския статут на културно-историческа стойност – „за сведение“. Това означава, че събаряне е допустимо, като новопостроената сграда трябва да съдържа елементи от фасадата на старата. Не е ясно дали към днешна дата е постъпило искане за събарянето й. През пролетта на 2016-а Инспектората за опазване на културното наследство установи няколко нарушения на Закона за културното наследство, както и на вече отменения Закон за паметниците на културата. Разрушаването на част от конструкциите и демонтирането на елементи от сградата не е съгласувано с институциите. Сградата обаче продължаваше да се руши. Точно в деня на вота обаче тя е подпалена.

Вижте в галерията какво се случи със сградата днес. 

 
 
Коментарите са изключени