Горанов: Членството ни в Европейския банков съюз е основен приоритет

| от |

Правителството не се е отказало от опита за членство в Европейския банков съюз. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по време на редовния парламентарен контрол. Желанието ни за членство остава един от основните приоритети в програмата на правителството в този мандат.

Тясно сътрудничество с Европейската централна банка е потвърдено от Министерството на финансите в началото на февруари, гарантира финансист номер едно пред малцината останали в зала народни представители. По думите му, е нужно да се извърши независима оценка на финансовото състояние на родните банки, преди членството ни да стане реалност, тъй като това е неразделна част от процедурата.

Присъединяването не е едностранен процес. Предварителна оценка от ЕЦБ ще има най-малко месец, след като й бъдат предоставени всички нужни данни, стана ясно от думите на Горанов.

На финансовия шеф се наложи да обяснява на депутатите и участието на ведомството му в кампанията против контрабандата, в която участва и логото на „Булгартабак Холдинг“.

Според депутатите от ПФ „Булгартабак“се рекламира в кампанията, като това е нелепо участие на държавните институции в нея и заобикаляне на забраната за реклама на тютюневи продукти. Защо МФ и Агенция „Митници“ участва в скрита реклама на „Булгартабак„, поискаха да знаят двама депутати Борис Янчев и Христиан Митев.

Готов съм да дам логото на МФ на всяка кампания за акцизни стоки срещу контрабандата. Ако някой от другите търговци на акцизни стоки иска да не се съмняваме, че го упрекваме, че участва в контрабанда, да бъде добър да участва в рекламна кампания. Държавата е срещу контрабандата, лаконичен, но категоричен бе в отговора си Горанов.

Той е готов да брандира всеки, който иска да прави реклама срещу контрабандата. Ще рекламираме с бранда „Република България е срещу контрабандата“ всеки търговец и производител, който иска, с негови пари, отсече финансовият министър. / NewsBG

 
 

Творческо писане за мечтатели

| от chronicle.bg |

Всеки четвъртък в уютната „Кафе-книжарница на мечтите“ собственичката Петра организира курс по творческо писане. Сгушено в сърцето на Милано, очарователното кафене със старинни дървени рафтове, затрупани с книги и аромат на горещ шоколад, е идеалното място да се отпуснеш в търсене на своята мечта между страниците на някоя книга.

Петима души – всеки със своята необикновена житейска история, постепенно се сближават. Техните лични истории се преплитат, докато се стремят към собствения си щастлив край.

Заедно с ексцентричния и обаятелен учител Дилън те се впускат във вълшебния свят на книгите, за да открият магията на литературата, вкуса на мечтите, но и да се изправят пред страховете и грешките си.

 
 

Календарът на Hooters за 2019г., който всички искаме

| от chronicle.bg |

Все още ни делят близо два месеца и половина до новата година, но тя изглежда повече от обещаващо.

Или поне такива надежди ни дава новият календар на Hooters, който тази година включва 200 от най-сексапилните сервитьорки в САЩ.

Освен, че ще краси множество страни по света (надяваме се нито една на някой автосервиз), каузата има и благотворителна страна. 1 долар от всяка покупка ще бъде отделян за кампании за борба срещу рака на гърдата.

И тъй като снимките говорят по-добре за себе си, оставяме ви в тяхната компания. Напълно в стила на Hooters, не мислите ли?

 
 

Хореографът Чарлс Слендър-Уайт ще гостува в България със спектакъла си „(дез)интеграция“

| от chronicle.bg |

Един от признаците на съвременния човек, потънал в информационното общество е, че колкото повече говори за някакви проблеми, толкова повече се отдалечава от потенциалните им решения. Такъв е проблемът за интеграцията. Или по-скоро за „(дез)интеграция“, каквото е име на танцовият спектакъл, който театър „Азарян“ и Ðerida Dance Center отново ще представят на българската публиката.

Представлението „(дез)интеграция” на Чарлс Слендър-Уайт не е само спектакъл, а преживяване, целящо обмен на информация, контекст, лична история и изграждане на междукултурно разбиране чрез танца. Това е модулярен съвременен танц, свързан с ромската диаспора, расовата неопределеност, промяната на кодовете и асимилацията. Представлението е насочено към устойчивите стереотипи на ромите и разкрива опитa на създателя му – Слендър-Уайт като четвърто поколение ром-американец.

Неговият проект „(дез)интеграция” включва четири различни секции: демонстрация на стереотипен „джипси” танц от XIX в., включен в балета Дон Кихот; бързо пътешествие през пасажите на Counter Pulse theater (пространство за съвременно провокативно изкуство); лекция за ромската история, както и съвременен танц.

Хореограф на спектакъла е Чарлс Слендър-Уайт в колаборация с изпълнителите Киану Брейди, Лиан Бърнс, Михаела Бърнс, Евън Харт Марш, Катрин Нюман, Лиз-Ан Роман Робъртс, Чарлс Слендър-Уайт, Аманд Уайтхед. Музиката е дело на Дан Кантрел, светлинният дизайн се осъществява от Дарл Андрю Пакард и Чарлс Слендър-Уайт. Костюмите са творение на Мелиса Кастанеда, а драматургията е на Сет Айзън.

Представлението ще се играе на 27.10 в театър „Азарян“

 
 

Какво да сготвим набързо, когато гаджето на съквартиранта е в кухнята

| от chronicle.bg |

За някои хора е трудно да си сготвят, когато има непознат в кухнята им. Ако съквартиранта ви си води непознати хора вкъщи през ден или пък един конкретен човек, с който обаче никога не сте се запознавали, ситуацията лесно може да стане неловка. Особено ако завземе „ничията земя“, която обикновено е кухнята.

Галерията ни може да си приложи и за всякакви други моменти  – прекалено зает ден, прекалено много мързел, досада от готвенето…

Събрахме няколко бързи ястия за ваше удобство, а и за това на госта ви. С тях контактите и неловкото мълчание се свеждат до минимум, което е добре и за двете страни.

Имайте предвид, че непознат в кухнята означава военно време. Това пък означава, че предложенията ни може и да не са от най-здравословните. После може да се наложи една разходка, за да свалите поне срама от гастрономичното злодеяние. Вие решавате.