shareit

Google празнува рожден ден, ето какво не знаете за компанията

| от chronicle.bg, по Independent |

Най-голямата интернет компания в света достигна пълнолетие. Google отбелязва 18-ия си рожден ден така, както си знае – с дудъл. Въпросът, който обаче задава – кога е рожденият ден на Google, не може да бъде отговорен толкова лесно. Колкото и добре информирана да е търсачката, тя не може да намери отговор на този въпрос. Google има повече от един рождени дни.

Предлагаме ви 18 малко известни факта за Google.

1. Никой не знае кога е рожденият ден на търсачката. Кога е рожденият ден на Google всъщност е въпрос без отговор. Компанията има 6 рождени дни, но просто е решила да избере този ден за официален.

2. Възможно е всъщност да е на 19 години. Един от потенциалните й рождени дни е през 1995 година, което значи, че може би дори не е на 18.

3. В кампуса на Google има тиранозавър с ужасяващо послание. Големият модел на скелет от динозавър напомня на служителите да не позволяват на компанията да изчезне.

4. В Google Chrome има скрита игра с тиранозавър рекс. Когато Chrome няма интернет връзка, то на екрана се повява динозавър, който прескача препятствия. Играта може да продължи безкрайно, защото е генерирана от код.

5. Това е едно от скритите съкровища, които могат да бътдат открити при търсене в търсачката. Опитайте да напишете в търсачката askew и ще видите какво ще стане.

6. Google не са били особено щастливи от това, че името се е превърнало в нарицателно. Компанията се е притеснила, че фразата „просто го гугълни“, ще подкопае цялата работа, свършена, за да стане брандът разпознаваем.

7. Google купува повече компании, отколкото можете да си представите. Оказва се, че търсачката се сдобива с поне една компания на седмица, като повечето са малки, но има и някои големи. Много рядко ги продава

GoogleWorkers201207121920-1920x1080

8. Бутонът „Чувствам се късметлия“ струва десетки милиони долари на година. Може да изглежда просто забавен и наистина е по-скоро това. Скъпо забавление. Водейки потребителя към първия възможен резълтат, Google пропуска рекламите, които биха се показали в противен случай. Така губи и от реклами.

9. Първият склад на Google е направен от Lego. Днес компанията има огромни складове, в които се съхранява информацията на потребителите – работа, снимки, имейли… В началото обаче ползва контейнер, построен от Lego.

10. Google плаща огромни обезщетения на мъжете и жените на хора, починали докато работят за компанията. Те получават 50 процента от заплатата за следващото десетилетие, а децата им получават обезщетение, докато не пораснат.

11. Едно търсене в Google ползва повече изчислителна мощност, отколкото е била необходима за изпращането на 11 астронавти с Аполо 11 до Луната.

12. Веднъж Google падна за пет минути и с това свали и 40 на 100 от интернет трафика. Това се случи на 19 август 2013 година. Днес това едва ли ще предизвика такава криза, при наличието на сайтове като Facebook. Въпреки това Google все още отговаря за огромна част от онова, което хората могат да намерят в интернет.

13. Google наема кози
Централата на Google е голяма, с много зеленина. Тревата има нужда от косене, но компанията е открила креативен начин да се справи. Вместо косачки на газ, google наема кози, които да „разчистват“ полетата край кампуса.

14. Google има и много кучета
Офисите на компанията насърчават служителите да водят кучетата си на работа, с което служителите стават много по-щастливи. Не е такова отношението към котките, които биха се притеснили от кучетата. Но въпреки това котките не са забранени.

15. Кучето на Google
Единственото куче, влязло в историята на компанията, се казва Йощка и е било собственост на старшия оперативен вицепрезидент Урс Хьолцле през 1999 година, като дори „пише“ блог постинг в блога на Google.

16. Логото на Google не стои в средата на страницата до 2001 година. Компанията избягва промените, а логото й е било леко вляво, докато през 2001 година най-накрая решава да го сложи в средата.

17. От тогава насам не спира да прави малки промни в буквите.

18. Една промяна е наистина голяма и включва смяна на името – от Google до Alphabet.

 
 
Коментарите са изключени