shareit

Google Maps за човешкото тяло

| от chronicle.bg |

Google Maps за човешкото тяло – така най-лесно може да се определи новият проект на група учени, който има за цел да създаде почти абсолютно картина на телата ни.

Идеята на проекта е създаването на Атлас на човешките клетки, който да съдържа информация, нагледно представена, за всичките над 30 трилиона клетки в човешкото тяло.

Създаването на подобна карта е амбициозно начинание, меко казано, а до преди пет години е изглеждало и невъзможно. Но благодарение на технологическите иновации, има хора, които смятат, че е време за подобна стъпка.

Авив Регев, от Broad Instite, говори сериозно за този атлас от 2014-а.

„Идеята набираше сила. Говорила съм с други хора за това преди четири години. Тогава изглеждаше малко налудничаво. Но вече хората го обмислят”, казва Сара Тайхман от Wellcome Trust Sanger Institute.

Учените дори вече са намерили финансиране за проекта си – фондацията Чан-Зукърбърг, която се зарече да излекува всички болести до края на века.

Стив Маккарол, доктор в Broad Institute и Harvard Medical School, и екипът създават технология, чрез която могат да изолират отделните клетки, с размери 1/1 000 000 от милиметъра, и да проверят поредността на гените.

Човешкият атлас на клетките няма само академична стойност като обикновен каталог. Според някои това може да бъде началото на истинската биомедицина.

Разбира се, атласът няма да може да ни разкрие абсолютно всичко в нашето тяло, но ще провокира стотици последващи изследвания и ще направи опитите по-лесни.

Отделното разглеждане на клетките ще помогне и в по-доброто разбиране на различни болести – от какво се предизвикват, какво точно представляват и как да бъдат лекувани.

Скептици не липсват, но според екипът от Broad Institute атласът е напълно възможно да бъде създаден. Той ще ни даде много по-детайлна картина за тялото ни. Засега знанието за телата ни се ограничава, представете си световната карта, но с неясен изглед – виждате горе-долу къде са континентите и океаните, но нищо повече. Атласът ще ни помогне да очертаем бреговете, скалите, реките.

Регев вече има пилотни проекти, с което показва, че атласът е напълно осъществим проект. Вече е идентифицирала всички големи типове клетки в ретината на мишка, като дори е намерила няколко нови типа – удивително постижение, имайки предвид колко силно изучавана е тази част. В момента тя разглежда тумори, клетки на имунната система, стомаха и две части от мозъка.

Други учени също започват подобни проекти. Дори президентът Обама стартира една от тях – The BRAIN Initiative – която има за цел да разбере по-добре работата на мозъка.

„В началото всички ще казват, че е невъзможно. Впоследствие ще си мислят, че е било очевидно”, допълва Тайхман.

 
 
Коментарите са изключени