shareit

Глобалното затопляне удари елените на Дядо Коледа

| от chronicle.bg, по theguardian.com |

Елените, често изобразявани като впряг за шейната на Дядо Коледа, слабеят на вследствие на климатичните промени, които намаляват храната им през зимата.

Средното тегло на възрастен елен на архипелага Шпицберген – редица острови в северна Норвегия, е спаднал от 55 кг през 90-те години до 48 кг.

По-мразовитите зими предполагат снегове, които падат много по-често, докато дъждът може да замръзне в ледена покривка и затруднява тревопасните при намирането на растителна храна. Някои елени умират от глад и женските често раждат недоразвити малки.

През лятото растенията се превръщат в богата храна, която осигурява здрави женски с по-голяма вероятност да заченат през есента – бременността при тях трае седем месеца. Проучените диви стада са се разрастнали до около 1400 животни от 800 през 90-те години.

Разрастващата се популация означава още и по-голямо съревнование за дефицитната храна през зимата.

 
 
Коментарите са изключени