shareit

Главната причина за зараждането на сложни форми на живот

| от |

Учени под ръководството на биохимика Кен Прехода от Орегонския университет изясниха как мутация е могла да доведе до поява на многоклетъчен живот, съобщи Лента.

Оказало се, че преди 600 милиона години в резултат на случайно изменение в гените се образувал клас жилави протеини, които могат да изпълнят нови функции.

През януари изследователи заявиха, че открили мутация, която променила свойствата на ензим, известен като гуанилат киназа. В резултат възникна ново семейство протеинови молекули, които са били необходимо условие за появата на многоклетъчен живот. На какви свойства на ензимите са повлияли мутациите обаче бе неизвестно.

Сега бе установено, че мутации са увеличили конформационната жилавост на протеините, която се изразява в способността на молекулите да променят триизмерната си структура. Компютърни модели показаха, че при това ензимите започнали да взаимодействат с нови съединения. Това позволило да се разшири мрежата от взаимодействия между различни химични вещества във вътрешността на клетките и осигурило база за появата на многоклетъчен живот.

По думите на учените, появилите се протеини не били единствената причина за „обединяването“ на едноклетъчни организми. Без въпросните протеини обаче съществуването на сложни форми на живот би било невъзможно.
Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Chemical Society.

 
 
Коментарите са изключени