shareit

Германското разузнаване е шпионирало съюзниците

| от chronicle.bg |
Германските тайни служби „системно са шпионирали“ съюзнически държави и различни организации в цял свят, твърди германското списание „Шпигел“.
Външното разузнаване на Германия „системно е шпионирало „приятели“ от цял свят, включително вътрешните министерства на САЩ, Полша, Австрия, Дания и Хърватия“, заявява седмичникът, без да посочи източници, предаде БТА.

Наред с други германски медии „Шпигел“ публикува през последните месеци разкрития, че Бундеснахрихтендинст (БНД) – разузнавателната служба на страната, е шпионирала съюзнически държави, черпейки данни и за себе си, и за съответния орган в САЩ – Агенцията за национална сигурност (АНС).

Последните материали отиват още по-далеч и съдържат подробности за същинския мащаб на дейността на БНД.

Според „Шпигел“, германското разузнаване е шпионирало американските мисии към ЕС в Брюксел и към ООН в Ню Йорк, американското финансово министерство, редица чуждестранни посолства в Германия, включително тези на САЩ, Франция, Великобритания, Швеция, Португалия, Гърция, Испания, Италия, Австрия, Швейцария и Ватикана.

Конституцията на Германия, която брани местните граждани от шпионаж, не защитава и дипломатическите мисии, обяснява списанието.

Германските служби са вземали на прицел и неправителствени организации като „Оксфам“ и Международния комитет на Червения кръст в Женева.

АФП припомня и обвинения в миналото срещу БНД, че е подслушвала в полза на АНС служители от френското външно министерство, от офиса на френския президент и от Европейската комисия.

В края на октомври кабинетът в Берлин обеща да засили контрола върху разузнавателните си служби и върху сътрудничеството между БНД и АНС.

 
 
Коментарите са изключени