shareit

Германският външен министър с критика към НАТО в Източна Европа

| от chronicle.bg |

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер критикува остро в публикация новите военните учения на НАТО в Източна Европа, определяйки ги като непродуктивни за сигурността на региона, информира Дойче веле.

На 7 юни в Полша започнаха ученията „Анаконда-16″, които симулират руско нападение срещу Полша. В тях участват близо 31 000 военнослужещи от 25 страни-членки на НАТО и страни участнички в инициативата „Партньорство за мир“, с около 2 900 специализирани машини на сухопътните войски, над 100 самолета и хеликоптери и 12 кораба.

Пред изданието „Билд ам Зонтаг“ Щайнмайер подчерта, че са необходими повече диалог и сътрудничество с Русия, а не демонстриране на военна сила.

Това, което не трябва да правим сега е да нажежаваме още ситуацията чрез дрънкане на оръжие и разпалване на войни, посочи той.

Щайнмайер призова за диалог и дипломация, отбелязвайки, че ще бъде фатално да се стеснява фокусът до военните и да се търси решение само чрез политика на сдържане.

Във Варшава на 8 юли ще се проведе срещата на върха на НАТО, на която се очаква страните членки да обсъдят заплахите от Русия, засилени от конфликта в съседна Украйна.

Председателят на външнополитическата комисия в Държавната дума на Русия Алексей Пушков заяви, че в призива на Щайнмайер се чува гласът на разума на фона на общата истерия, информира ТАСС.

„Щайнмайер е против любимата тема на Столтенберг (генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг) за сплашване на Русия. Така през завесата на заплахите и истерията се чуват отделни гласове на разума,“ написа Пушков в профила си в Туитър.

 
 
Коментарите са изключени